Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Brazil omogućio kopanje ruda u velikom rezervatu u Amazoniji


Amazon

Brazilske vlasti ukinule su veliki nacionalni rezervat u Amazoniji kako bi omogućile vadjenje ruda u toj oblasti, preneo je danas Bi-Bi-Si (BBC).

Veruje se da je ta oblast površine 46.000 kvadratnih kilometara u severnim saveznim državama Amapa i Para bogata zlatom i raznim drugim rudama i mineralima.

Brazilska vlada je saopštila da će devet zaštišenih prirodnih i starosedelačkih oblasti i dalje biti zakonski zaštićeno, ali aktivist izražavaju bojazan da će te oblasti ipak biti ugrožene, navodi BBC.

Predsednik Brazila Mišel Temer doneo je ukaz da se ukida zaštićena oblast koja je po površini otprilike duplo manja od Srbije.

Ministarstvo rudarstva i energetike saoptšilo je da odluka neće uticati na zaštićene šumske oblasti i starosedelačke rezervate.

"Cilj te mere je da privuče nove investicije, donese bogatstvo zemlji i radna mesta i prihod društvu, uvek na osnovama održivosti", navelo je brazilsko ministarstvo.

Opozicioni senator Randolfe Rodriges rekao je da je ta odluka "najveći napad na Amazonu u poslednjih 50 godina".

Šef Svetske fondacije za prirodu WWF za Brazil Maurisio Voivodic upozorio je prošlog meseca da će kopanje ruda u toj oblasti dovesti do "demografske eksplozije, krčenja šuma, uništavanja vodenih resursa, gubitka biodiverziteta i izazivanja sukoba oko zemlje".

XS
SM
MD
LG