Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Počela sednica Saveta bezbednosti o Kosovu


Sednica Saveta bezbednosti UN na kojoj će biti razmotren izveštaj generalnog sekretara Antonija Gutereša o Kosovu počela je u 16 sati po centralnoevropskom vremenu u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Stavove Srbije zastupa ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, dok Kosovo zastupa ambasadorica u SAD Vljora Čitaku.

Redovan tromesečni izveštaj generalnog sekretara Un predstavlja šef Unmika Zahir Tanin, koji se u rad sednice uključio putem video linka.

Gutereš je u izveštaju za period od 16. aprila do 15. jula ocenio da se dijalog Beograda i Prištine suočava s ozbiljnim izazovima i pozvao obe strane da ožive taj proces.

U izveštaju o aktivnostima Unmika i situaciji na Kosovu navodi se da u navedenom periodu nije bilo dovoljno napretka u primeni postignutih sporazuma, uključujući formiranje Zajednice srpskih opština i integraciju pravosuđa.

Specijalni predstavnik generalnog sekretara UN-a na Kosovu i šef UNMIK-a, Zahir Tanin, je naglasio članovima Saveta bezbednosti da je prethodnim kvartalom dominiralo održavanje ranih opštih izbora na Kosovu potom i pregovorima o formiranju nove vlade.

U redovnom izveštaju o Kosovu, Tanin je izrazio da je funkcionalni institucionalni vakuum učinio izazovom napredak u prioritetima upravljanja, dodajući da su "značajne ekonomske i socijalne mogućnosti propuštene u tom periodu".

Međutim, istakao je da su izbori bili "generalno slobodni, pošteni i konkurentni, uprkos vrlo kratkom vremenu pripreme i kampanji.

"Istaknuta zabrinutost glasova mnogih novih i mlađih birača bile su ekonomske prilike, smanjenje korupcije i jačanje vladavine prava"..

Pominjući predloženu inicijativu predsednika Srbije, Alksandra Vučića za unutrašnji dijalog o Kosovu, Tanin je naglasio da "ostvarivanje fer, teških, često bolnih kompromisa zahteva snažno liderstvo sa svih strana."

Naglasio je da političko pomirenje mora biti praćeno i društvenim pomirenjem.

Tanin je naglasio napore Misije UN-a na Kosovu da podrži napredovanje odnosa među zajednicama na terenu.

Nakon tri meseca predizborne kampanje i postizborne neizvesnosti, međunarodni zvaničnik je naglasio važnost da Kosovo krene napred ozbiljno i odgovorno, i da međunarodna zajednica radi zajedno u daljem pružanju suštinske podrške.

XS
SM
MD
LG