Dostupni linkovi

Rusko ministarstvo odbacilo optužbe za miješanje u unutarnja pitanja Makedonije


Marija Zakarova
Marija Zakarova

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova ocijenila je neosnovanim optužbe u najavljenom intervjuu američke agencije Bloomberg sa makedonskom ministaricom odbrane Radmilom Šekerinskom u kojem se navodi da se Rusija miješala u unutarnja pitanja Makedonije.

"Vidjeli smo Bloombergov članak koji uveliko prenose balkanski mediji i koji govori o navodnom miješanju Rusije u unutarnja pitanja Republike Makedonije", izjavila je Zaharova, prenijela je ruska agencija Tass.

Zaharova je naglasila da su "optužbe o umiješanosti Rusije u unutarnja pitanja Makedonije neutemeljene tvrdnje mrzitelja Rusije, koji ove optužbe i sami plasiraju kao lažne vijesti".

"Vjerujemo da ovim optužbama, neprijatelji Rusije i Makedonije žele oslabiti odnose dvije zemlje, koji su uvijek bili prijateljski, te da se skrene pažnja makedonskog naroda sa realnih prijetnji koje ugrožavaju suverenitet i teritorijalni integritet njihove zemlje, kao što su pokušaji da se Skoplje po svaku cijenu uvuče u NATO, ne uzimajući u obzir nacionalne interese", izjavila je Zaharova.

Glasnogovornica ruskog ministarstva je istakla da ovaj članak "beskrupulozno navodi intervju sa makedonskom ministricom odbrane Radmilom Šekerinskom, premda Bloomberg intervju još nije objavio".

"Imajući u vidu da je prethodna žrtva Bloomberga nedavno bila i premijerka Srbije Ana Brnabić, pozivamo agenciju da objavi cijeli tekst intervjua, te audio i video snimak razgovora sa Šekerinskom", kazala je Zaharova.

Ona je rekla da Ministarstvo vanjskih poslova Rusije poziva Makedoniju da pojasni da li su riječi ministarice odbrane Radmile Šekerinske, koje je objavio Bloomberg, zaista tačne, budući da njenu izjavu još nitko nije demantirao.

XS
SM
MD
LG