Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Maduro traži istragu protiv opozicije zbog Trampa


Nikolas Maduro

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro pozvao je ustavotvornu skupštinu da pokrene istragu protiv opozicije zbog navodne podrške izjavama američkog predsednika Donalda Trampa o vojnom rešenju krize u toj latinoameričkoj zemlji.

Maduro je u ponedeljak, u obraćanju hiljadama pristalicama vlade ispred predsedničke palate, rekao da je Trampove komentare podstakao neuspeh opozicije da ga zbaci s vlasti posle višemesečnih protesta.

Pozivajući na pravdu, Maduro je rekao da komisija za utvrđivanje istine, koju je osnovala nova skupština, treba da istraži opozicione lidere kao "izdajnike" jer se nisu jasno izjasnili protiv Trampa. Protivnici koji ne budu sarađivali u istrazi, dodao je, biće uhapšeni.

"Ako sami ne dođu, otići ćemo po njih s lisicama", rekao je Maduro.

Najveći opozicioni savez odbacio je upotrebu vojnih pretnji u cilju rešavanja političke krize u Venecueli, ali u njihovom saopštenju u nedelju nije pomenut Tramp.

Opozicija je okrivila Madura što je od zemlje napravio pretnju po regionalnu stabilnost i optužila ga da državni suverenitet i naftno bogatstvo ustupa Kubi i drugim zemljama.

Maduro je posle Trampove izjave da ne isključuje "vojnu opciju" kao rešenje venecuelanske krize naredio dvodnevne civilno-vojne vežbe.

Mnogi pripadnici opozicije strahuju da bi Trampova izjava mogla da vlastima da savršen izgovor za obračun s protivnicima.

XS
SM
MD
LG