Dostupni linkovi

Crnogorski MUP pokrenuo postupak oduzimanja državljanstva Jokiću


Kotor
Kotor

Ministarstvo unutrašnjih poslova pokrenulo je po službenoj dužnosti postupak za gubitak crnogorskog državljanstva gradonačelniku Kotora Vladimiru Jokiću, odmah nakon što je od Uprave policije dobilo Jokićevo uvjerenje o državljanstvu Srbije dobijenom nakon 3. juna 2006. godine.

Postupak je pokrenut po sili zakona, a predmet je vraćen kotorskim nadležnim organima koji će uzeti izjavu od Jokića, saopšteno je iz crnogorskog MUP-a Dnevnim novinama.

Dnevne novine su objavile informaciju da predsjednik kotorske opštine u trenutku kada je bio kandidat na odborničkoj listi za lokalne izbore ima i crnogorsko i srpsko državljanstvo, odnosno samo srpsko, budući da se crnogorsko gubi po sili zakona, uzimanjem državljanstva zemlje sa kojom Crna Gora nema potpisan sporazum, kao što je to u slučaju Srbije.

Kako se navodi, činjenica je da Jokić od 11. septembra 2013. postao srpski državljanin, da se nije mogao naći na odborničkoj listi, odnosno nije imao pravo niti da bira, ni da bude biran.

Ukoliko je tačno da se Jokić više ne vodi kao državljanin Srbije, to ne znači da mu po automatizmu pripada crnogorsko državljanstvo, već da to državljanstvo treba da traži. A dok ga ne dobije ne može biti na biračkom spisku, ne može glasati ni biti biran.

XS
SM
MD
LG