Dostupni linkovi

Vanredna vijest

AP: Tiha diplomatija između SAD i Severne Koreje


Kim Džong Un i Donald Tramp

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa mesecima je "tiho angažovana na diplomatiji sa Severnom Korejom" i njeni predstavnici su imali kontakte sa Amerikancima zatvorenim u toj komunističkoj zemlji, saznaje danas agencija AP.

Poznato je od ranije da su te dve zemlje u junu vodile razgovore o oslobađanju jednog amerikog studenta. Međutim, do sada se nije znalo da li su ti kontakti nastavljeni i da li se odnose i na druge američke zatvorenike u Severnoj Koreji.

Pozivajući se na izvore upoznate sa tim pitanjem, AP je preneo da kontakti između dve strane nisu do sada uticali na smirivanje tenzija izazvanih nuklearnim i balističkim probama Severne Koreje koje izazivaju bojazan od vojnog sukoba.

Isti izvori su rekli da bi ti "izakulisni kontakti" mogli da budu osnova za ozbiljnije pregovore uključujuči i nuklearno oružje, ukoliko bi Tramp i lider Severne Korej Kim Džong-un prekinuli s ratnom retorikom i podržali dijalog.

"Kontakti se redovno održavaju između američkog izaslanika za Severnu Koreju Džozefa Juna i severnokorejskog diplomate u UN Pak Song-ila", navela je američka agencija.

Zvaničnici taj kontakt zovu "njujorški kanal". Jun je jedini američki diplomata u kontaktu s nekim diplomatom iz Severne Koreje. Taj kanal služi za razmenu poruka i omogućava prenošenje informacija između dve zemlje.

Posle Trampove izjave da Pjongjangu obećava "vatru i bes", šef američke diplomatije Reks Tilerson je izrazio volju za pregovore ali pod uslovom da Pjongjang obustavi raketne probe koje potencijalno mogu da pogode američko tlo.

Tramp je u petak uputio još jedno upozorenje Severnoj Koreji, posluživši se metaforom sa oružjem koje je napunjeno i spremno za paljbu (locked and loaded).

„Vojna rešenja su potpuno spremna...ukoliko Severna Koreja ne bude delovala mudro. Nadam se da će Kim Džong Un pronaći drugi put“, napisao je Tramp na Tviteru.

Tilerson je čak nagovestio prisustvo tihe diplomatije koja je u toku. "Imamo i druge načine komunikacije koje su otvorene za njih. Sigurno će to doći do njih ako imaju želju da razgovoraju", rekao je američki državni sekretar nedavno u Manili.

Stejt department nije komentarisao vest o tihoj diplomatija Juna, kao ni Bela kuća. Diplomatski izvori Severne Koreje u UN potvrdili su samo da se pre dva meseca koristio diplomatski kanal zbog oslobađanja američkog studenta Otoa Vorbijera.

XS
SM
MD
LG