Dostupni linkovi

PAN ne ide na konstitutivnu sednicu Skupštine Kosova


Pobednička koalicija PAN (Demokratska partija Kosova, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa) ni u četvrtak neće prisustvovati nastavku konstitutivne sednice Skupštine Kosova, jer je ona sazvana, kako je rekao Enver Hodžaj iz Demokratske partije, bez konsultacija sa ostalim partijama. Ova koalicija za sledeću nedelju predlaže dodatne konsultacije, a da se eventualno konstitutisanje Skupštine dogodi krajem nedelje.

“Možete ući u tu salu koliko puta želite”, kazao je Hodžaj, dodajući da su potrebne konsultacije pre zakazivanja nastavka sednice.

To je rečeno na sastanku političkih predstavnika u sredu, a uoči već zakazanog nastavka konstituisanja Skupštine za četvrtak, 10. avgusta. Predsedavajući konstitutivne sednice, Adem Mikulovci iz pokreta Samoopredeljenje, nije hteo da odloži sutrašnju sednicu, i pored toga što PAN neće prisustvovati. Bez njihovog prisustva nemoguće je okončati konstituisanje, zato što jedino pobednička koalicija ima pravo da predloži kandidata za predsednika Skupštine.

Avdulah Hoti iz Demokratskog saveza Kosova, koji je u koaliciji sa Alijansom novo Kosovo i Alternativom, rekao je da je očigledno da PAN nema dovoljan broj glasova za izbor njihovog kandidata, Kadrija Veseljija, za predsednika Skupštine.

“Do sada su održane tri sednice koje su sazvane regularno. Samo na jednoj sednici je prisustvovala PAN koalicija i nije iskoristila pravo da predloži kandidata. Tražili su pauzu od dva sata koja nije omogućena. Kada su se zakazale druge sednice, nisu se pojavili. Tražili su da se sednica održi u četvrtak 10. avgusta, a pre toga konsultativni sastanak. Predsedavajući je to uradio. Ovakvo ponašanje samo odugovlači formiranje institucija”, kazao je Hoti.

On je kazao da će njegova koalicija prisustvovati sutrašnjoj sednici koja je regularno zakazana.

Palj Ljekaj iz koalicije PAN, a iz redova Alijanse za budućnost Kosova, predložio je da se dodatni konsultativni sastanak održi 16. avgusta, kako bi se nastavak konstituisanja Skupštine održao 17. ili 18. avgusta.

Nastavak sednice 10. avgusta nije otkazan, a ako konstituisanje Skupštine ponovo bude neuspešno, moguće su dodatne konsultacije.

Za pokret Samoopredeljenje, te koaliciju Demokratski savez Kosova, Alijansa novo Kosovo i Alternativa, Veselji nije podoban za poziciju predsedavajućeg Skupštine. Iz ovih partija insistiraju da PAN promeni kandidata.

Sastanku, kojem predsedava najstariji poslanik iz redova Samoopredeljenje, Adem Mikulovci, odazvali su se predstavnici pobedničke koalicije PAN (Demokratska partija Kosova, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa), te predstavnici Demokratskog saveza Kosova, Alijanse novo Kosovo i predstavnici manjinskih političkih partija, uključujući i Srpsku listu. Sastanku se nisu odazvali predstavnici pokreta Samoopredeljenje koji smatraju da je nepotreban s obzirom da je nastavak sednice već najavljen za četvrtak.

Na dodatnim političkim konsultacijama insistirala je pobednička koalicija PAN.

XS
SM
MD
LG