Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Šef kineske diplomatije: Nastaviti pregovore sa Severnom Korejom


Savet bezbednosti UN uveo je nove i pooštrene sankcije Severnoj Koreji zbog toga što ta zemlja ne odustaje od programa balističkih raketa

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji pozvao je sve strane da se vrate za pregovarački sto nakon što je Savet bezbednosti UN u subotu uveče jednoglasno uveo oštrije sankcije Severnoj Koreji.

Kineski ministar spoljnih poslova rekao je posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova Severne Koreje Ri Jong Hoom u Manili da njegova zemlja treba da poštuje rezoluciju UN i prestane da provocira "dobru volju medjunarodne zajednice" testiranjem balističkih raketa i nuklearnim testovima.

Šef kineske diplomatije je apelovao na nastavak pregovora Severne Koreje, SAD, Rusije, Japana, Južne Koreje i Kine.

"Cilj je da se pitanje nuklearnog naoružanja na poluostrvu (Korejskom) vrati za pregovarački sto i da se kroz pregovore potraži rešenje za denuklearizaciju i stabilnost poluostrva", kazao je on.

Severna Koreja se povukla iz pregovora 2009. u znak protesta zbog međunarodne osude njihovog testiranja balističkih raketa. Pjongjang je prošle nedelje testirao dve interkontinentalne balističke rakete koje mogu da pogode američko tlo.

Američki državni sekretar Reks Tilerson rekao je da Vašington želi da razgovara sa Severnom Korejom, ali da misli da razgovori neće biti produktivni ako Pjongjang nastavi da održava nuklearno oružje.

Savet bezbednosti UN jednoglasno je u subotu uveče usvojio rezoluciju koja predviđa nove i pooštrene sankcije Severnoj Koreji kojoj će biti uskraćena jedna milijarda dolara godišnjih prihoda.

Nove sankcije u oblasti industrije gvožđa, uglja i ribolova, prve su takve sankcije uvedene protiv Pjongjanga a na inicijativu SAD. Sankcije se odnose na izvoz iz tih oblasti. Prema procenama, Severna Koreja od izvoza zaradi godišnje oko tri milijarde dolara.

Severna Koreja je nedavno ispalila drugu interkontinentalnu balističku raketu, koja je, kako je rekao lider Kim Džong Un, pokazala da njegova zemlja može da pogodi kopno SAD.

Ta zemlja je sprovela nekoliko desetina raketnih i nuklearnih proba od početka 2016. godine.

Nuklearni i balistički program Severne Koreje zabranjen je ranijim rezolucijama Saveta bezbednosti UN.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG