Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Predsednik Irana položio zakletvu


Ovo je prvi put u istoriji Irana da veliki broj stranih zvaničnika prisustvuje inauguraciji

Predsednik Irana Hasan Rohani položio je danas zakletvu za svoj drugi mandat na otvorenoj sednici parlamenta. Rohani je tom prilikom optužio Sjedinjene Države da nastoje da potkopaju nuklearni sporazum Teherana i drugih svestkih sila, rekavši da će taj potez biti političko samoubistvo Donalda Trampa, prenosi Rojters.

"Nedostatkom posvećenosti SAD angažmanu u sprovođenju nuklearnog sporazuma... pokazale su se kao nepouzdan partner svetu, pa čak i svojim dugogodišnjim saveznicima", rekao je Rohani na ceremoniji koja je prenošena uživo na državnoj televiziji.

"Iran se neće povući prvi iz sporazuma o nuklearnoj energiji, ali neće ostati nem u vezi sa ponovljenim kršenjima sporazuma od strane SAD", rekao je Rohani.

Iranski predsednik je u obraćanju poslanicima i stranim zvaničnicima rekao i da će Iran nastaviti "put koegzistencije i interakcije sa svetom".

On je pobedio u prvom krugu predsedničkih izbora, održanom 19. maja, i obezbedio drugi mandat na toj funkciji.

Iranska državna televizija javila je da svečanoj inauguraciji Hasana Rohanija u Teheranu prisustvuje više od 130 stranih zvaničnika, među kojima je i Federika Mogerini, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost.

Ovo je prvi put u istoriji Irana da veliki broj stranih zvaničnika prisustvuje inauguraciji predsednika te države.

XS
SM
MD
LG