Dostupni linkovi

Maduro proglasio pobedu, opozicija pozvala na proteste


Maduro je proslavio pobedu u centru Karakasa
Maduro je proslavio pobedu u centru Karakasa

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro proglasio je pobedu na izborima za članove Ustavotvorne skupštine i pored kritika iz inostranstva i osporovanja tamošnje opozicije koja je pozvala danas na nove proteste, prenosi Beta.

Glasanje, koje je bojktovala opozicija smatrajući da je namenjen jačanju vlasti Madura čiji predsednički mandat ističe 2019. godine, zabeležilo je nasilje u kojem je poginulo deset osoba. Broj poginulih od početka talasa protesta u Venecueli koji je počeo 1. aprila, popeo se sad na 120.

Ustavotvorna skupština sa 545 članova, koja će u sredu održati prvu sednicu, vladaće zemljom na neodređeni period i moći će da raspusti sadašnji parlament u kojem većinu ima opozicija. Ta skupština će sastaviti novi Ustav koji će zameniti onaj koji je 1999. godine usvojio tadašnji predsednik Ugo Čaves.

Opozicija je pozvala svoje pristalice na nove proteste, dok su izbore osudile brojne zemlje, među kojima SAD, koje su zapretile novim sankcijama Venecueli.

Maduro je nasmejan u crvenoj odeći i sa podignutom stegnutom pesnicom proslavio pobedu u centru Karakasa.

"Došao je trenutak nove istorije", rekao je Maduro svojim pristaliciama. Na proslavi su bili i njegova supruga, prva dama Venecuele Silija Flores, desna ruka predsednika Diosdado Kabeljo i još nekoliko članova nove skupštine.

Odziv birača je 41,5 odsto, odnosno više od osam miliona glasača.


XS
SM
MD
LG