Dostupni linkovi

Izraelska policija predložila alternativu metalnim detektorima


Muslimanski vjernici odbijaju da uđu u džamiju Al Aksa u Jerusalimu

Predstavnici izraelske polcije predložili su užem sastavu izraelske vlade tehnološku alternativu detektorima za metal postavljenim na ulazima u jerusalimsko svetilište gdje se nalazi i džamija Al Aksa, poslije talasa protesta Palestinaca u Jerusalimu i na Zapadnoj obali, kao i u arapskom svijetu.

Neimenovani visoki izraelski zvaničnik rekao je večeras da su jedna od alternativa usavršene kamere kombinovane sa softverom za prepoznavanje lica, prenose izraelski mediji.

Sastanak užeg sastava izraelske vlade zaduženog za bezbjednost održan je sinoć ali je više puta prekidan zbog incidenta u jordanskoj prijestonici u Amanu u kome je čuvar izraelske ambasade ubio dvojicu Jordanaca, nakon što ga je jedan od njih ubo šrafcigerom.

Večeras će se taj kabinet ponovo sastati i možda glasati o alternativnom planu i uklanjanju metalnih detektora koji su bili povod za nasilje.

Od petka je ubijeno pet Palestinaca u sukobima s izraelskim bezbjednosnim snagama i troje Izraelaca, članova iste porodice, koje je nožem usmrtio mladi palestinski napadač u jevrejskom naselju Halamiš na Zapadnoj obali.

Na sastanku prošle noći predstavnici bezbjednosne službe Šin bet upozorili su na povećanu opasnost od terorističkih napada na palestinskim teritorijama zbog porasta napetosti na mjestu svetom i za Jevreje i za Arape.

To je navelo nekoliko ministara da promijene mišljenje i razmotre da li da podrže uklanjanje detektora, rekao je pomenuti zvaničnik. Oni su navodno shvatili da postoji alternativa koja bi mogla spriječiti sukobe.

U međuvremenu je u Izrael doputovao izaslanik predsjednika SAD Donalda Trumpa Jason Greenblatt u pokušaju da doprinese rješenju krize i već se sastao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom u Jerusalimu.

XS
SM
MD
LG