Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Erdogan osudio Izrael zbog prekomerne upotrebe sile


Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan osudio je danas Izrael, zbog, kako je ocenio, "prekomerne" upotrebe sile dan posle nasilja koje je izbilo zbog postavljanja metalnih detektora u Jerusalimu na ulazu na sveto mesto na kojem se nalazi džamija Al Aksa, prenosi Beta.

"Osuđujem prekomernu upotrebu sile od strane izraelskih snaga prema našoj braći koji su se okupili za molitvu petkom", izjavio je Erdogan u saopštenju objavljenom na vebsajtu turskog predsedništva.

Erdogan je rekao da govori u svojstvu rotirajućeg predsedavajućeg samita Organizacije za islamsku saradnju.

Napetost zbog izraelskih bezbednosnih mera na svetilištu u Jerusalimu prerasla je u nasilje u kome je juče ubijeno troje Palestinaca i troje Izraelaca.

Jedan Palestinac ubio je nožem troje Izraelaca u njihovom domu u jednom jevrejskom naselju na Zapadnoj obali, a tri Palestinca su poginula u sukobima koji su izbili zbog detektora za metal postavljenih na ulazu na sveto mesto gde se nalazi džamija Al Aksa.

Tenzije koje su kulminirale juče rasle su već nedelju dana posle napada u kome su ubijena dva izraelska policajca 14. jula u starom gradu Jerusalimu.

Izraelci koji smatraju da je oružje napadača bilo skriveno na Hramovoj gori, gde se nalazi džamija Al Aksa, tada su odlučili da instaliraju metalne detektore na ulasku na to sveto mesto, treće najsvetije mesto za muslimane. Erdogan je ocenio da je postavljane tih detektora neprihvatljivo i pozvao međunarodnu zajednicu da deluje bez oklevanja da se uklone ti detektori koji sprečavaju slobodu veroispovesti na Hramovoj gori.

XS
SM
MD
LG