Dostupni linkovi

Svi lobisti Ruskog humanitarnog centra


Pitanje diplomatskog statusa Centra u Nišu uskoro na dnevnom redu Vlade, obećava Dačić
Pitanje diplomatskog statusa Centra u Nišu uskoro na dnevnom redu Vlade, obećava Dačić

Potredsednik srpske vlade i šef diplomatije Ivica Dačić u poslednje vreme je politički gotovo hiperaktivan kad je reč o davanju diplomatskog statusa službenicima Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu. Izjavljuje da će to pitanje uskoro pokrenuti u Vladi, ali sagovornici Radija Slobodna Evropa ne veruju da će se išta promeniti u statusu tog centra.

Dačić je upravo stvar doveo do vrhunca najavom da će se pitanje diplomatskog statusa službenika u Rusko-srpskom humanitarnom centru uskoro naći na dnevnom redu Vlade.

Međutim, Vlade Radulović, izvršni direktor Atlantskog saveta Srbije, ne veruje da će Dačić ubediti Vladu i predsednika Srbije Aleksandra Vučića da promene status službenika ruskog humanitarnog centra u Nišu.

„Ne verujem da će doći do neke promene po pitanju statusa Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu jer se ovog trenutka zaista ne vidi razlog zašto bi osoblje tog centra trebalo da dobije diplomatski imunitet“, siguran je Radulović.

On dodaje da nije ništa novo da takva inicijativa dolazi od strane Socijalističke partije Srbije i Dačića jer su oni uvek bili privrženiji toj istočnoj strani, ali Srbija je jasno zacrtala svoj spoljnopolitički put.

„Taj put su evrointegracije, tako da ne verujem da će doći do promene statusa osoblja tog centra. Ukoliko do takve promene dođe, to će onda dovesti u opasnost našu spoljnopolitičku orijentaciju i postaviće se pitanje da li onda idemo, recimo, putem Moldavije koja ima u svom ustavu zagarantovanu vojnu neutralnost, a ima ruske trupe na svojoj teritoriji. Kako ćemo mi onda to uskladiti sa našom evropskom agendom i nastaviti dalje da otvaramo poglavlja i pregovaramo sa EU. Mislim da SPS nema toliku snagu da može da utiče na tako nešto. Od gospodina Dačića gotovo svaki dan dolaze ovakve i slične izjave, ali mislim da će sve to ostati samo na izjavama i skupljanju dnevno-političkih poena“, veruje Radulović.

Srbija mora da gleda svoj interes: Ivica Dačić
Srbija mora da gleda svoj interes: Ivica Dačić

Podsetimo, nema ni mesec i po dana kako je srpski šef diplomatije najavio da će pokrenuti inicijativu kod tada još uvek premijera Srbije Aleksandra Vučića za rešavanje diplomatskog statusa niškog centra, uz podsećanje da je Sporazum o diplomatskom imunitetu tog centra "na čekanju" od avgusta 2014. godine. Ovo pitanje se mora rešiti ili Centar ugasiti, zaoštrio je tada Dačić.

"Srbija mora da gleda svoj interes, ako već ima bilateralne sporazume sa drugim zemljama, onda treba da ima sa Rusijom", odlučno je saopštio.

Pre dva dana, evo Dačića opet u istoj priči.

Bez objašnjenja zašto bi se u slučaju niškog centra učinio presedan, pa se spasiocima i vatrogascima dodelio diplomatski imunitet i da li u svetu postoje slični primeri, Dačić za lokalne medije kaže da zaista više „nije normalno“, niti mu je jasno zašto se bune protiv davanja imuniteta ruskim humanitarcima.

Uz to je izrazio čuđenje što rusko-srpski centar nema diplomatski status, a ima ga međunarodna organizacija kakva je Međunarodni komitet Crvenog krsta.

Floriana Bibera, stručnjaka za jugoistočnu Evropu sa Univerziteta u Gracu, ne čudi ovakvo Dačićevo lobiranje za Rusko-srpski centar

„Već duže vreme postoji utisak da se Ivica Dačić ponaša kao zastupnih ruskih interesa u Srbiji. Ta ideja da Rusko-srpski humanitarni centar treba da dobije diplomatski status jako je čudna. Ako je to stvarno normalni humanitarni centar, onda nema smisla takva vrsta statusa. Uporni zahtevi za dodeljivanje diplomatskog imuniteta rađaju legitimno podozrenje da je namera da se taj centar pretvori – makar simbolički - u nešto drugo, možda ne u nešto vojne prirode nego u neko stalno predstavništvo koje bi bliže povezivalo Rusiju sa Srbijom i to je kao signal jako problematično“, kaže Biber.

On ističe netransparentnost u vezi sa ovim centrom, posebno u kontekstu zahteva za diplomatski status, što samo naglašava njegovu nejasnu ulogu.

„Naravno da onda mnogi i u Srbiji i u drugim zemljama imaju sumnje u namere Rusije. Tim pre što je očigledno da ona pokušava da jača svoju ulogu u regionu i što ta uloga nije tek humanitarna nego geostrateška. A takva vrsta humanitarne saradnje preko Centra koristi se upravo za širenje ruskog uticaja u regionu. Do sada ni srpska vlada ni Rusija nisu bile u stanju da kažu da li je to samo humanitarni centar ili dugoročnije za njega postoje neki drugi planovi“, navodi Biber.

Nije potpuno jasno, kaže on, da li Dačić, sa ruskim vetrom u leđima, vrši pritisak na Vučića da se osoblju ruskog centra dodeli diplomatski imunitet ili je to neka dogovorena igra „good cop-bad cop“ (dobar-loš policajac, prev.) između njih dvojice, u kojoj se Vučić ponaša kao zapadni, a Dačić kao istočni čovek.

„Naravno, ne znamo tu internu dinamiku, ali meni se ponekad postavlja pitanje zašto je uopšte Vučić ulazio u koaliciju sa Dačićem. On to nije morao, a ipak je odlučio da ima Dačića u vladi. Na taj način može da igra i rusku i zapadnu ulogu. On za sebe uzima tu proevropsku rolu, a istovremeno ima i svog Dačića. Meni se čini da nije slučajno da postoji takva podela uloga unutar srpske vlade“, ocenjuje Biber.

Srbija procenila da ima interes da ima otvorena vrata prema Rusiji: Florian Biber
Srbija procenila da ima interes da ima otvorena vrata prema Rusiji: Florian Biber

Upitan da li je Dačić u vladi zbog pritiska Rusije, on kaže da pre veruje da je to odluka same srpske vlasti - iz unutrašnjepolitičkih razloga, ali i kako bi mogla da ima adut prema Evropskoj uniji.

„Srbija je procenila da ima interes da ima otvorena vrata prema Rusiji i Dačić je u vladi taj kanal komunikacije. Ali, to je odluka Vlade Srbije, na kraju krajeva. Rusija može da kaže da nije zadovoljna srpskom vladom, ali mogućnosti njenog pritiska na Srbiju su ograničene. Ja mislim da srpska vlada namerno želi da čuva te dobre odnose zbog unutrašnje-političkih argumenata, ali, takođe kako bi uvek mogla da kaže Evropskoj uniji da ima nekih drugih igrača zainteresovanih za region. Mislim, Vučić pokušava da bude neki novi Tito – malo Zapad, malo Istok – ja bih to tumačio u tom kontekstu“, kaže Biber.

Navedimo još, Ambasada SAD u Beogradu potvrdila je za RSE da njeni predstavnici koji su obišli Centar u Nišu nisu našli nikakvo opravdanje za eventualnu odluku da se tamošnjim službenicima odobri status diplomata. Sedam dana kasnije iz Ambasade Rusije u Beogradu upućen je odgovor, koji su prenele Večernje novosti, a u kome se podvlači da američki predstavnici tokom posete objektu u Nišu „nisu pronašli ništa sumnjivo“, da tamo nema „ni naoružanja, ni vojnika, ni špijunskog gnezda“.

Upravo zbog toga se još snažnije nameće pitanje čemu onda diplomatski status osoblju tog centra.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG