Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Samoopredeljenje i DSK odbili poziv Haradinaja


Zgrade Vlade Kosova u Prištini

Pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova odbili su poziv na konsultacije Ramuša Hardinaja, kandidata za premijera pobedničke koalicije Demokratse partije, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative.

On je na razgovore pozvao lidera pokreta Samoopredeljenje, Visara Imerija.Ta stranka pojedinačno je druga po osovejnom broju glasova i teži da sama formira vladu. U sredu se očekuje da će se sastati sa predstavnicima manjinskih zajednica.

Njegov predlog političkim liderima je da se sastanci održe u Skupštini Kosova, a sve to u cilju da se za nedelju dana, u ponedeljak 17. jula, održi konstitutivna sednica Skupštine Kosova, a da bi se nakon toga odmah održala još jedna sednica za izbor Vlade Kosova.

Iz pokreta Samoopredeljenje rekli su da Haradinaj nema pravo da upućuje pozive za konstitutivnu sednicu jer je još uvek samo jedan od tri kandidata za premijera. S toga, ovaj pokret se neće odazvati sastanku sa njim.

Lider ovog pokreta, Visar Imeri, kazao je da je dobio poziv ali da mu nije jasan cilj sastanka. On je dodao da nije njegov zadatak da koordinira konstitutivnu sednicu Skupštine.

„Ukoliko nas Haradinaj poziva radi mogućnosti saradnje o vladavini, taj sastanak se može prihvatiti samo kada on kao čelnik Alijanse pošalje poziv, a pošto bude napustio koaliciju PAN“, dodao je Imeri na Facebook-u.

I lider Demokratskog saveza Isa Mustafa, rekao je da se neće odazvati sastanku sa Haradinajem.

„Mi smo se jasno izjasnili da nećemo imati nikakve sproazume sa koalicijom Demokratske partije“, kazao je on.

Nakon potvrde izbornih rezultata u subotu, očekuje se da će predsednik zemlje u roku od 15 dana predložiti Haradinaja za mandatara vlade.

Haradinaj teži da formira vladu uz pomoć glasova poslanika iz redova manjinskih zajednica.

Lider Srpske liste, Slavko Simić, izjavio je u ponedeljak za RSE da će se odazvati razgovorima sa Haradinajem, ali isto tako i pozivima ostalih kandidata za premijera, ukoliko ih bude bilo.

Inače, koalicija Demokratske partije Kosova, Alijanse za budućnost Kosova, Inicijative te još 10 manjih partija, dobila je 39 poslaničkih mesta. Pokret Samoopredeljenje 32, a koalicija Demokratskog saveza, Alijanse novo Kosovo i Alternative, 29.

Za izbor vlade potreban je 61 glas od 120 poslanika.

XS
SM
MD
LG