Dostupni linkovi

The Killers otvaraju Exit


Exit ove godine slavi pola veka od leta ljubavi iz 1967. godine
Exit ove godine slavi pola veka od leta ljubavi iz 1967. godine

Jedan od najpoznatijih muzičkih festivala u regionu, novosadski Exit festival u sredu otvara svoje kapije. Glavna zvezda takozvanog nultog dana na Petrovaradinskoj tvrđavi biće američki rok sastav The Killers.

Sedamnaesto izdanje muzičkog festivala Exit ove godine slavi pedeset godina od leta ljubavi iz 1967. godine kada je stvoren hipi pokret u blizini američkog grada San Fransisko. Tada se okupilo više od sto hiljada mladih kao deo kulturne i političke pobune.

Novosadski festival će upravo ove vrednosti promovisati ove godine, kaže za Radio Slobodna Evropa Daniela Piperčević iz organizacionog tima Exita.

„Za nulti dan je još bitno reći da nam dolaze Killersi, najbolji rok sastav današnjice, a posebno nam je drago da je njima ovaj nastup ne samo prvi u Srbiji već i u regionu. Naravno nakon koncerta ali i za vreme nastupa spomenutog benda biće otvorena i Dance Arena za ljubitelje elektronske muzike, gde će za žurku biti odgovoran Jeff Mills“, rekla je ona.

Grupa „The Killers“ nastala je u Los Anđelesu početkom dvehiljaditih i mnogi je smatraju jednim od najvećih rok bendova ovog veka. Do sad su prodali više od 22 miliona albuma širom sveta. Takođe su ostvarili svetski uspeh kao bend koji nastupa u preko 50 zemalja i na šest kontinenata. Koncerte su održali i u Medison skver gardenu i na stadionu Vembli.

Zvanično otvaranje festivala biće u četvrtak. Na glavnoj bini festivala govoriće Nik Vujičić, motivacioni govornik i kao i predstavnici „Standing Rock“ pokreta koji su pokrenuli preostali članovi indijanskog plemena Sijuks, iz istoimenog rezervata.

Oni su u pažnju svetske javnosti dospeli nakon što su uz mirne proteste i višemesečnu blokadu radova, zimus uspeli da zaustave izgradnju naftovoda u Severnoj Dakoti u Sjedinjenim američkim državama, koji je pretio da uništi ceo ekosistem na njihovoj zemlji. Oni će sa bine Exita pozvati svetske lidere na odlučnu i hitnu akciju za zaštitu planete. Prema najavama iz festivalskog tima nakon njihovog govora na bini će nastupiti Novosadsko pozorište (Újvidéki Színház). Oni će uživo izvestidve numere iz mjuzikla „Kosa”, „Aquarius” i „Let the Sunshine In”.

Četvrtak obeležiće i jedan od najnagrađivanijih muzičara svih vremena, osnivač i pevač grupe Oasis, Liam Gallagher. On je uz Oasis osvojio 37 muzičkih nagrada. Pored hitova Oasisa, Gallagher predstaviće i svoj prvi solo album.

Petak na glavnoj bini nastupiće britanska grupa Years & Years. Ovaj londonski trio iza sebe ima najbrže prodavan debi album ove decenije: Communion. Prema najavama publika će slušati njihove hitove „Shine“, „Desire“, „Take Shelter“, „Eyes Shut“ i „Worship“, kao i nove pesme koje pišu zajedno sa elektro-pop ikonama Pet Shop Boys.

Glavna zvezda u subotu biće američki pevač Jason Derulo. Sa 11 platinastih singlova prodatih u preko 50 miliona primeraka i tri milijarde YouTube pregleda za više od 20 miliona fanova na društvenim mrežama, Derulo je danas u najužem krugu vodećih svetskih muzičkih zvezda i to sa svega dvadeset i sedam godina.

Poslednji dan Exita, u nedelju glavnu binu će preuzeti Róisín Murphy. Pevačica grupe Moloko u ima brojne hitove, a svoju umetničku poruku prenosi uživo sa bendom. Ona se na Exit vraća nakon što je 2003. godine na njemu proslavila svoj rođendan.

Još jedan svetski muzičar čeka goste u nedelju. Britanski bluz i hip hop muzičar Rag'n'Bone Man poznat je po svom dubokom glasu nastupiće nešto posle ponoći.

Novi dizajn uključuje i dosad najveću binsku konstrukciju Dance Arene koja je sad široka čak 55 i visoka 17 metara, a na kojoj se nalazi sistem sa čak 102 zvučne kutije, raspoređene tako da pokriju ceo amfiteatar. Binska konstrukcija nosi preko 300 rasvetnih uređaja, više od 150 metara LED tuba, te dosad rekordnih 328 kvadrata LED ekrana, saopštili su organizatori.

Kao i ranijih godina Exit kamp je otvoren na novosadskom kupalištu „Štrand“, na obali Dunava. Posetioci festivala u ograđenom prostoru imaju mogućnost da postave svoje šatore ali i da uživaju u pratećem programu ističe portparolka festivala Daniela Piperčić.

Prvi posetioci festivala već su stigli u Novi Sad, a ove godine se očekuje više od 50 hiljada domaćih i stranih turista koji dolaze iz 68 zemalja sveta.

XS
SM
MD
LG