Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Makron: Uskoro ukidanje vanrednog stanja


Emanuel Makron, francuski predsjednik , Pariz , 3. juli 2017

Francuski predsjednik Emanuel Macron najavio je da će ove jeseni ukinuti vanredno stanje uvedeno u toj zemlji nakon napada u Parizu u novembru 2015. u kojima je ubijeno 130 ljudi, prenosi AFP.

"Ponovo ću vratiti slobode francuskom narodu ukidanjem vanrednog stanja ove jeseni, zato što su ove slobode preduslov postojanja snažne demokratije", rekao je Macron u obraćanju poslanicima oba doma francuskog parlamenta u Versajskoj palati.

Macron je također predložio da se broj poslanika u oba doma smanji za trećinu, što je predlagao i u predizbornoj kampanji, uz obrazloženje da bi to imalo pozitivne efekte na kvalitet parlamentarnog rada.

AFP podsjeća da francuski Senat ima 348 stranačka predstavnika, dok je u donjem domu Narodne skupštine 577 poslanika.

Macron kaže da je nakon pobjede njegove centrističke stranke Republika u pokretu (La Republique en marche-REM), Francuska spremna da krene "radikalno novim putem", dok protivnici kritiziraju njegov stil vladanja kao "kraljevski", tvrdeći da se kreće ka monarhizmu.

"Do sada smo bili na pogrešnom kolosijeku. Više smo voljeli pravila od inicijativa", rekao je Macron obraćajući se poslanicima oba doma francuskog parlamenta u Versajskoj palati, prenosi AFP.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG