Dostupni linkovi

Kataru produžen rok da ispuni zahteve zalivskih zemalja


SA, UAE, Bahrein i Egipat, prekinuli su 5. juna diplomatske odnose sa Katarom

Saudijska Arabija i njeni saveznici odlučili su rano jutros na zahtev Kuvajta kao posrednika u rešavanju zalivske krize da produže za 48 sati ultimatum postavljen Kataru da ispuni spisak od 13 zahteva, javila ja saudijska agencija Spa, prenosi Beta.

Prema zajedničkom saopštenju, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat su prihvatili da produže ultimatum nakon što je Katar saopštio da će danas Kuvajtu predati zvaničan odgovor na spisak zahteva.

Katar je za sada odbacio zahteve arapskih suseda uz ocenu da su maksimalistički i usmereni protiv njegovog suvereniteta.

Spisak zahteva, među kojima su se isticali zatvaranje medijske kuće al-Džazira, prekid odnosa sa Iranom i zatvaranje turske vojne baze u Kataru, dostavljen je Dohi 22. juna sa rokom od 10 dana za odgovor, odnosno do nedelje uveče.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat, prekinuli su 5. juna diplomatske odnose sa Katarom optužući tu zemlju da podržava terorizam i zbog veza sa Iranom koji je regionalni rival Saudijskoj Arabiji.

Katar je tada odbacio te optužbe.

XS
SM
MD
LG