Dostupni linkovi

Tilerson apeluje na arapske države da ostanu otvorene za pregovore sa Katarom


Američki državni sekretar Reks Tilerson sastao se 27. juna sa visokim zvaničnicima Kuvajta i Katara
Američki državni sekretar Reks Tilerson sastao se 27. juna sa visokim zvaničnicima Kuvajta i Katara

Sjedinjene Američke Države (SAD) apelovale su na Saudijsku Arabiju i druge arapske zemlje da ostanu "otvorene za pregovore" sa Katarom u nastojanju da reše veliku diplomatsku krizu sa svojim susedom, prenosi Beta.

Američki državni sekretar Reks Tilerson sastao se juče sa visokim zvaničnicima Kuvajta i Katara, Mohamadom Abdulahom Al Sabahom i Mohamedom ben Abdelom Rahmanom Al Tanijem.

Kuvajt pokušava da posreduje u sporu Katara i njegovih arapskih suseda, uključujući Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate.

Portparol Stejt departmenta Heder Nojert je rekla da su se Tilerson i zvaničnik Kuvajta složili da sve strane treba da se "uzdrže" u cilju pokretanja produktivnih diplomatskih razgovora.

Ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije Adel al Džubir prethodno je juče izjavio da nema potrebe za pregovaranjem, već da je na Kataru da odluči da li će ispuniti listu zahteva.

"O našim zahtevima Kataru nema pregovora. Sada je na Kataru da prestane da podržava ekstremizam i terorizam", naveo je Tviteru šef saudijske diplomatije, koji je juče boravio u Vašingtonu.

Saudijska Arabija, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein postavili su u petak Kataru 13 zahteva koje mora da ispuni u roku od deset dana ako želi da mu budu ukinute diplomatske i ekonomske sankcije uvedene pre dve sedmice zbog navodnog finansiranja terorizma.

Katar je te zahteve odbacio kao "nerazumne".

XS
SM
MD
LG