Dostupni linkovi

Rusima Staljin pa Putin najvažnije istorijske ličnosti


Josif Viserionovič Staljin, Vladimir Putin i Aleksandar Puškin po mišljenju Rusa najznačajnije su istorijske ličnosti
Josif Viserionovič Staljin, Vladimir Putin i Aleksandar Puškin po mišljenju Rusa najznačajnije su istorijske ličnosti

Rusi su izabrali sovjetskog diktatora Josipa Viserionoviča Staljina za najznačajniju istorijsku ličnost pokazalo je istraživanje javnog mnjenja u ponedjeljak.

Na drugom mjestu istraživanja koje je objavio centar Levada, a u kojem je pitanje bilo ko je najveća istorijska osoba svih vremena, na drugom mjestu iza Staljina zajedno su se našli ruski predsjednik Vladmir Putin i slavni poet Aleksandar Puškin.

Istraživanje je sprovedeno u aprilu. Staljina je odabralo 38 ispitanika, a Putin i Puškin dobili su po 34 posto glasova anketiranih.

Revolucionar Vladimir Iljič Lenjin, car Petar Veliki i prvi čovjek u svemiru, Juri Gagarin nalaze se na listi od 20 izabranih, na čijem je posljednjem mjestu sovjetski lieder Mihail Gorbačov sa 6 odsto podrške.

Zanimljivo je da se na listi nalaze samo tri stranca: Napoleon Bonaparta, Albert Einstein i Isaac Newton.

Rezultati ovakvog istraživanja bili su slični i 2012., odnosno Staljin je tada dobio i veću podršku nego sada uz obrazloženje da su ispitanici radije gledali na njegovu ulogu u II Svjetskom ratu nego na činjenicu da su su za vrijeme njegove vladavine milioni ljudi pobijeni, otjerani u smrt ili poslani u gulag.

Putinova podrška je na posljednjem istraživanju najveća od vremena kada je počeo da se pojavljuje na ovoj listi, 2003. godine.

XS
SM
MD
LG