Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Macron i Porošenko se nadaju napretku u rješavanju ukrajinske krize


Petro Porošenko i Emmanuel Macron u Jelisejskoj palati u Parizu 26. juna 2017.

Nakon sastanka u Parizu, francuski i ukrajinski predsjednici Emammanule Macron i Petro Porošenko izrazili su nadu i napredak kao rješavanju konflikta na istoku Ukrajine.

Macron i Porošenko su na zajedničkoj press konferenciji 26. juna saopštili da očekuju novi sastanak takozvanog "Nomrandijskog formata" o Ukrajini, koji uključuje Njemačku, Francusku, Ukrajinu i Rusiju, a koji će se održati kasnije ovog mjeseca ili početkom jula.

Porošenko je izjavio da je "mnogo veći optimista" nakon sastanka sa Macronom, dok je francuski predsjednik rekao da njemčaka kancelarka Angela Merkel dijeli njegovu odlučnost za konačno rješavnja sukoba u Ukrajini.

Macron je ponovio da Francsuka ne prihvata aneksiju ukrajinskog poluostrva Krim od strane Rusije. On je takođe rekao da nije sasglasan sa američkim državnim sekretarom Rexom Tillersonom, koji je rekao da se neprijateljstva u Ukrajini mogu riješiti izvan dogovorenog sporazuma iz Minska.

Sporazum o prekidu vatre dogovoren je u Minsku u februaru 2015., sa ciljem da se okonča sukob između ukrajinskih snaga bezbjednosti i proruskih separatista, ali nije u potpunosti uspio da okonča uspjehe. Dvije strane se međusobno stalno optužuju za krešnje primirja.

Ujedinjene nacije su saopštile da je 10.000 ubijeno u sukobima od početka aprila 2014.

XS
SM
MD
LG