Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Skupština Srbije: Deo opozicije se oštro protivi ministarstvu za EU integracije


Ilustracija

Nakon što je u subotu završila načelni pretres, u Skupštini Srbije u toku je rasprava o pojedinostima o 132 amandmana na predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima, kojim je predloženo osnivanje dva nova resora – za evropske integracije i zaštitu životne sredine.

Usvajanje tog zakona je preduslov da u parlamentu počne rasprava o ekspozeu mandatarke Ane Brnabić i sastavu njene vladea koja će imati 18 ministarstva, odnosno dva više od kabineta Aleksandra Vučića.

Najžustrija rasprava vođena je između poslanika antievropskog koji su protiv evrointegracije Srbije, pa time i protiv uvođenja ministarstva posvećenog tome i predstavnika Srpske napredne stranke i njenih koalicionih partnera koji su predlagači izmena zakona i formiranja resora za evrointegracije.

Dok poslanici vladajuće većine smatraju da Srbija osnivanjem ministarstva za evropske integarcije šalje snažnu poruku kojom potvrđuje strateško opredeljenje da bude članica EU, deo opozicije se tome protivi.

Srpska radikalna stranka je iznela stav da je protiv formiranja minstarstva za evropske integracije, da nije čula šta o tome misle vlada i sama mandatarka Ana Brnabić.

Poslanik iz kluba Nova Srbija - Pokret za spas Srbije Đorđe Vukadinović nije protiv novog ministarstva za zaštitu životne sredine, ali jeste protiv ministarstva za evropske integracije.

Vukadinović je upitao zašto se Kancelarija za evropske integarcije diže na nivo ministarstva, a to isto se ne predviđa za Kancelariju za Kosovo i Metohiju.

„Mislim da je besmisleno uvoditi ministarstvo za evropske integracije i podizati Kancelariju (za evropske integracije) na rang ministarstva. Treba usvojiti naš amandman, ne treba da se uvodi to novo ministarstvo za evrointegracije, a posebno kada je reč o pravljenju ove disproporcije između statusa Kancelarije za Kosovo i Metohiju i novouspostavljenog Ministarstva za evropske integracije“, kazao je Vukadinović.

Zamenik šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke Vladimir Orlić, naprotiv, smatra da je neophodno formirati novo ministarstvo evrointegracija u trenutku kada je Srbija otvorila mnogo novih poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom.

„Danas, kada imamo deset otvorenih pregovaračkih poglavlja, kada imamo dva privremeno zatvorena, kada su nova poglavlja spremna – ja mislim da tri samo čekaju na saglasnost naših partnera u Evropskoj uniji – dobija se nova dinamika, zamajac u ovim poslovima i to zaista treba da radi neki nivo koji odgovara nivou ministarstva“, kazao je Orlić.

Ministarstvo za evropske integracije za Srbiju znači i bolju koordinaciju na putu evropskih integracija, kazao je poslanik Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević.

„Ovde se maločas postavljalo i pitanje rezulatata koje Srbija postiže na putu evropskih integracija. Pa, da ti rezultati nisu vidljivi, pozitivni i prepoznatljivi, ne bi bila otvorena nova poglavlja“, kazao je Milićević.

Glasanje o Predlogu zakona očekuje se sutra, a u sredu bi mandatarka Ana Brnabić trebalo da predstavi ekspoze, nakon čega bi usledilo glasanje o izboru nove vlade. Krajni rok da nova vlada bude izbarana ističe u ponoć 30. juna.

XS
SM
MD
LG