Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Više od 60 zgrada u Britaniji nije u skladu s protivpožarnim propisima


Više stotina stanara četiri solitera u Londonu iseljeno je u subotu zbog opasnosti od požara

Britanska vlada saopštila je u nedelju uveče da je dosadašnja istraga pokazala da najmanje oko 60 zgrada u Britaniji nije u skladu s bezbednosnim propisima protiv požara, dok su lokalne vlasti širom zemlje u pripravnosti u slučaju novih evakuacija stanara posle nedavnog požara u jednom soliteru u Londonu u kojem je stradalo 79 osoba.

Ta velika operacija provere usledila je posle požara koji je izbio u noći između 13. i 14. juna. Tada je soliter Grenfel u zapadnom delu Londona u potpunosti izgoreo.

"Svi zvaničnici, stanari i vatrogasci dobili su rezultate testova i sada smo svi u kontaktu u cilju preduzimanja konkretnih mera", izjavio je britanski ministar za lokalne zajednice Sadžid Džavid, prenosi Beta.

Taj zvaničnik je ranije rekao da uzorci spoljnih fasada 34 solitera nisu zadovoljili bezbednosne standarde.

Više stotina stanara četiri solitera u Londonu iseljeno je u subotu zbog opasnosti od požara i hitnih radova u postavljanju protivpožarne zaštite.

Iseljavanje je posledica zabrinutosti za bezbednost višespratnica širom Velike Britanije.

Zvaničnici upozoravaju da desetine porodica koje su ostale u stanovima moraju što pre da ih napuste.

U soliteru Grenfel su živeli siromašni ljudi koji primaju socijalnu pomoć i oni su se godinama žalili na probleme sa strujom i druge probleme, zbog čega je zgrada prošle godine renovirana.

Zgrada se 14. juna zapalila i brzo izgorela najverovatnije zato što je u nju prilikom renoviranja ugradjen jeftin, zapaljivi termo-izolacioni materijal.

XS
SM
MD
LG