Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Lavrov pozvao na dijalog zbog krize sa Katarom


Nesuglasice rešiti kroz dijalog: Sergej Lavrov

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov pozvao je na razgovore i izrazio zabrinutost zbog situacije sa Katarom.

"Ne mešamo se u unutrašnje poslove drugih zemalja, kao ni u međusobne bilateralne odnose. Međutim, ne pridaje nam zadovoljstvo kad su odnosi između naših partnera pogoršaju”, kazao je Lavrov u razgovoru sa katarskim šefom diplomatije šeikom Mohamedom bin Abdulrahmanom al-Tanijem tokom susreta u Moskvi, javlja Rojters.

Najveće sile arapskog sveta, među kojima su Saudijska Arabija, Egipat, Ujedinjeni arapski emirati prekinuli su diplomatske odnose sa Katarom u ponedeljak, optužujući ih za podršku islamističkim militantima i Iranu.

Lavrov je kazao da je Moskva spremna da reaguje "uz pristanak i interes zainteresiranih strana" kako bi pomogli u rešavanju krize.

"Pozivamo da se sve nesuglasice reše za pregovaračkim stolom kroz međusobno uvažavanje i dijalog", rekao je Lavrov, dodajući kako bi se arapske države trebale ujediniti da bi se bolje borili protiv terorizma.

Šeik Mohamed izjavio je kako je Katar bio posvećen rešavanju tog pitanja dijalogom i da Savet za saradnju arapskih država Golfskog zaliva smatra najprikladnijim načinom za razgovor.

XS
SM
MD
LG