Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Historičari balkanskih zemalja o novom uvidu u raspad bivše Jugoslavije


Mapa raspada Jugoslavije

Drugog dana "Festivala historije" u Sarajevu bit će predstavljani rezultati projekta "YU historija" u kojem su učestvovali historičari iz svih balkanskih zemalja predvođeni Latinkom Perović, a u organizaciji predsjednice Helsinškog odbora za ljudska prava iz Beograda Sonje Biserko.

"Projekt koji govori o kreiranju novog uvida u historiju bivše Jugoslavije i njene ideje, vrlo je važan jer pokazuje kako se oko jednog projekta mogu okupiti historičari iz svih balkanskih zemalja koji će ponuditi nove perspektive gledanja na historiju bivše Jugoslavije te na taj način pomoći boljem razumijevanju nastanka i raspada ove države čime se utječe na relaksiranje odnosa u društvu i među zemljama", kazao je za agenciju Fena inicijator festivala, predsjednik Udruženja za modernu historiju, Husnija Kamberović.

Rekao jeda će danas biti održan okrugli sto "Historiografija u BiH i regionalni kontekst" u kojem će učestvovati historičari iz BiH, Njemačke i Velike Britanije, te da će biti prikazan i dokumentarni film "Mermer" koji govori o zatočenicima na Golom otoku nakon Drugog svjetskog rata.

Festival historije održava se u Sarajevu od 2. do 4. juna pod motom "Otvorimo povijest!".

Na prvom Festivalu historije učestvuju poznata evropska imena u historijskoj nauci (iz Londona, Pariza Berlina), te neki od najutjecajnijih historičara u regionu.

U Sarajevu će biti historičari s nekih od najprestižnijih univerziteta u Evropi (na primjer s Univerziteta Humboldt), kao i historičari iz centara s prostora bivše Jugoslavije (Kopar, Rijeka, Zagreb, Beograd, Skoplje, Podgorica, Bar, Banja Luka, Tuzla, Sarajevo).

Profesor Kamberović je naglasio da Festival nudi predstavljanja knjiga, okrugle stolove, panel diskusija te da ima edukativnu funkciju i naučnu utemeljenost.

Dodao je da su se najviše fokusirali na historiju 20. stoljeća i postignuće određenih historiografija o socijalizmu.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG