Dostupni linkovi

Vanredna vijest

NDNV: Čitaoci sakupili iznos za kaznu – Autonomija spasena


Ilustracija

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i redakcija portala autonomija.info saopštili su danas da su prilozima čitalaca i prijatelja iz zemlje i inostranstva, za samo pet radnih dana sakupili celokupan iznos za plaćanje "drakonske kazne" Apelacionog suda u Beogradu i čime će se izbeći gašenje tog medija.

Presudom Apelacionog suda, portal Autonomija, odnosno njegov izdavač NDNV, kažnjen je s nešto manje od 400.000 dinara po tužbi privatnog lica, zbog prenošenja dela teksta iz dnevnog lista na mađarskom jeziku "Mađar so" (Magyar Szo).

NDNV je navelo da je kampanja za spas Autonomije "pobeda građana nad represivnim režimom".

NDNV je danas platilo kaznu, a idućih dana će platiti i troškove procesa. Kako su naveli, sutra će čitaocima položiti račune o sredstvima koja su im uplaćena, piše u saopštenju.

"Ponosni smo i zahvalni na tome što su naši dragi čitaoci i prijatelji prepoznali značaj našeg rada i medijskih sloboda uopšte, ali to istovremeno doživljavamo i kao veliku odgovornost i poziv da još predanije i savesnije obavljamo naš posao, u skladu s profesionalnim i etičkim standardima i javnim interesom", navelo je NDNV.

NDNV je ocenilo da će "vlast nastaviti da i dalje pritiska ono malo slobodnih medija", koristeći "sva raspoloživa sredstva u pokušajima da ih uguši i ugasi", jer "joj je medijski mrak preduslov opstanka". "Zbog toga se moramo držati zajedno", ističe se u saopštenju.

"Obećavamo da ćemo i dalje vršiti osnovnu funkciju koju mediji u jednom društvu treba da imaju, a to je da profesionalno izveštavaju, da budu kontrolori vlasti i korektiv javnog mnenja, da jasno i hrabro ukazuju i kritikuju političke i društvene devijacije, ne obazirući se na pretnje, ucene i brojne druge probleme", navelo je NDNV.

XS
SM
MD
LG