Dostupni linkovi

Vanredna vijest

EU je rasporedila evropsku posmatračku misiju za izbore na Kosovu


Ilustracija

Kao ogovor na poziv predsjednika Kosova, Hašima Tačija, Evropska unija je rasporedila Izbornu posmatračku misiju za nadgledanje prijevremenih parlamntarnih izbora koji će se održati 11. juna 2017. saopšteno je iz tog tijela u utorak.

Nakon lokalnih izbora 2013., i parlamentarnih 2017., ovo je treći put da EU raspoređuje punu Izbornu posmatračku misiju na Kosovu, sa namjerom da podrže kredibilan, transprentan i inkluzivan izborni proces dajući tako okvir za šire reforme na Kosovu.

Navodi se da je Federica Mogherini, visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i bezbjednost i potpredsjednica Evropske komisije, imenovala Alojza Peterlea, evrospskog parlamentarca za glavnog posmatrača.

Tim povodom je Mogherini saopštila sljedeće:

"Predstojeći prijevremeni parlamentarni izbori biće nova prilika za građane Kosova da iskažu svoju političku volju. Pod vođstvom glavnog posmatrača Peterlea, uvjerena sam da će Evropska posmatračka misija dati važan doprinos daljem jačanju demokratskih institucija Kosova. Raspoređivanje Izborne posmatračke misije potvrđuje podšku EU demokratskoj vladavini na Kosovu. Očekujemo od svih političkih stranka, lidera i institucija na Kosovu da osiguraju da ovi važni izbori, uključujući i izbornu kampanju, budu u skladu sa evropskim demokratskim standardima" stoji u saopštenju visoke zvaničnice EU.

Šef Posmatračke misije Alojz Peterle je poručio da duboko počastvovan što predvodi Izbornu posmatračku misiju EU na Kosovu.

"Vjerujem da će svi učesnici procesa doprinijeti da se u potpunosti obezbijedi da predstojeći izbori budu mirni, transparenti i inkluzivni" poručio je Peterle.

Navodi se da je EU posmatračka misija raspoređena 16. maja, da je u njenom srcu tim od sedam EU izbornih analitičara i da će ostati u zemllji do kompletiranja cijelog procesa i davanja pune procjene izbora.

Timu se od 26. maja priključilo 16 dugoročnih pomstrača koji su raspoređeni širom Kosova a od 7. juna pridružiće im se tim od 32 dodatna posmatrača. Delegacija EU parlamenta i diplomate članica EU akreditovni na Kosovu pojačaće misiju na sam izborni dan.

Ubrzo nakon izbora, misija će izdati preliminarnu procjenu na press konferenciji u Prištini. Konačan izvještaj, uključujući i preporuke za buduće izborne proocese, biće objavljen naknadno, nakon finalizacije kompletnog izbornog procesa, stoji u saopštenju dostavljenom medijima iz EU Posmatračke misije.

XS
SM
MD
LG