Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ambasadorica Kemp: Intenziviranje pregovora sa EU nakon NATO članstva CG


Ilustracija

Crna Gora će, nakon formalizacije NATO članstva, nastojati da intenzivira pregovarački proces sa Evropskom unijom (EU), vodeći računa o razvoju i odbrani nacionalnih interesa od miješanja trećih strana, poručeno je tokom razgovora premijera Duška Markovića sa britanskom ambasadorkom Alison Kemp.

Novoimenovana ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva (UK) Velike Britanije i Sjeverne Irske i crnogorski premijer ocijenili su odličnim bilateralne odnose UK i Crne Gore, navodeći da očekuju nastavak dijaloga na najvišem političkom nivou, i iskazujući potrebu da se ti odnosi oplemene jačanjem ekonomske saradnje.

„Nakon formalizacije članstva u NATO 5. juna, Crna Gora će nastojati da intenzivira svoj pregovarački proces sa EU, vodeći istovremeno računa o ekonomskom rastu i razvoju, kao i odbrani nacionalnih interesa od miješanja trećih strana u unutrašnja pitanja. U ostvarivanju tih namjera podršku će joj kao i do sada pružati Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske“, ocijenjeno je na sastanku.

Marković je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, informisao Kemp o jačanju vladavine prava, snaženju institucija i namjeri daljeg sprovođenja strukturnih reformi, „što sve naš biznis ambijent čini povoljnim i privlačnim za strane investicije“.

„Kemp je prenijela snažan interes britanske Vlade za nastavak strateškog partnerstva i ocijenila da će UK ostati snažno prisutna na Balkanu, a kada je Crna Gora u pitanju da će prioriteti saradnje ostati isti – vladavina prava, borba protiv organizovanog kriminala, reforma javne uprave i učenje engleskog jezika“, kaže se u saopštenju.

Ocjenjujući da Brexit nije ograničenje za saradnju, već da pruža nove mogućnosti, premijer je rekao da Crna Gora ostaje posvećena ispunjavanju evropske agende.

„EU je, kako je istakao, najbolji okvir za Crnu Goru koja planira da završi pregovore u narednih četiri do pet godina. Istakao je značaj politike proširenja za Zapadni Balkan i ocijenio da je ta politika ključna za očuvanje mira i stabilnosti u regionu“, navedeno je u saopštenju.

Sagovornici su se saglasili da će članstvo Crne Gore u NATO-u dati nove mogućnosti za saradnju dvije zemlje.

Marković je ukazao na značaj stabilnosti političkog sistema, a u tom kontekstu, dodaje se u saopštenju, parlamentarni bojkot opozicije ocijenjen je neprihvatljivim i nedemokratskim.

XS
SM
MD
LG