Dostupni linkovi

G7: Smanjene razlike o trgovini


Samit G7 u Italiji
Samit G7 u Italiji

Američki predsednik Donald Tramp i dalje odbija da podrži Pariski sporazum o borbi protiv klimatskih promena iz 2015., ne prihvatajući uveravanja ostalih lidera grupe najrazvijenih zemalja G7 koji su se okupili u petak na Siciliji, saopštio je danas italijanski premijer Paolo Đentiloni.

"Postoji jedno otvoreno pitanje, a to je američka pozicija o Pariskom sporazumu o klimi…Sve ostale zemlje su potvrdile potpunu saglasnost o pomenutom dogovoru. Uvereni smo da će nakon internog razmatranja i SAD želeti da mu se priklone”, dodao je Đentiloni.

Postignuta je, međutim, saglasnost oko drugih pitanja, kao što su Sirija, Libija i borba protiv terorizma, rekao je novinarima Đentiloni u Taormini gde su se sastali lideri grupe G7, prenosi Rojters.

Lideri Italije, SAD, Nemačke, Britanije, Francuske, Kanade i Japana potpisali su u petak saopštenje o jačanju napora u borbi protiv terorizma, uključujući uklanjanje ekstremističke propagande sa interneta.

Đentiloni je izjavio i da je ostvaren napredak u razgovorima o spoljnoj trgovini, ali da se još radi na formulaciji završnog kominikea. Tramp je prethodno kritikovao poziciju Nemačke oko spoljne trgovine. Njegovo zalaganje za protekcionističke mere uznemirilo je saveznike u G7.

“Kada je reč o glavnoj temi globalne trgovine, još radimo na završnom kominikeu, ali čini mi se da se u današnjim direktnim razgovorima došlo do zajedničke pozicije koja nam omogućava nastavak usaglašavanja”, kazao je italijanski premijer.

XS
SM
MD
LG