Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Junker: Trampova izjava o Nemačkoj loše prevedena


Žan Klod Junker

Američki predsednik Donald Tramp kritikovao je Nemačku i njenu prodaju automobila u SAD na sastanku sa vođama Evropske unije u Briselu, preneo je danas nemački list Špigl (Der Spiegel) na svom sajtu.

"Nemci su loši, jako loši", navodno je rekao Tramp prilikom susreta s predsednicima Evropske komisije i Evropskog saveta Žan-Klodom Junkerom i Donaldom Tuskom i drugim visokim evropskim zvančnicima juče u Briselu.

"Gledajte milione vozila koje prodaju u SAD. Užasno. Mi ćemo to prekinuti", rekao je Tramp, navodi nedeljnik pozivajući se na navode "učesnika sastanka".

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker danas je u odgovoru na pitanje novinara da komentariše Trampove izjave rekao da one nisu bile tako "agresivne" i da je postojao "problem u prevodu".

"Nije tačno da je predsednik (Tramp) imao agresivan pristup. To je problem prevoda. Nije rekao da se Nemci loše ponašaju, rekao je da postoji problem, to nije agresivno", rekao je Junker u Taormini, na Siciliji, gde je došao da prisustvuje samitu G7 industrijski najrazvijenijih zemalja.

Tramp i nemačka kancelarka Angela Merkel treba da se vide danas na samitu u Taormini. Ni kancelarija Angele Merkel ni Bela kuća nisu komentarisali izveštaj Špigla. Još u predizbornoj kampanji Tramp je kritikovao Nemačku. Veran svom stavu protiv slobodne trgovine on je kritikovao veliki nemački trgovinski višak, i zapretio da će uvesti carine.

XS
SM
MD
LG