Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Srbija će BiH isplatiti 550.000 dolara zbog korištenja ambasade SFRJ u Ankari


Ilustracija

Srbija će Bosni i Hercegovini isplatiti više od 550.000 dolara zbog njenog korištenja ambasade bivše SFRJ u Ankari, koja je u međuvremenu pripala BiH, javlja Klix.ba.

U Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je 24. maja održan sastanak delegacija ministarstava vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, koje su predvodili ovlašteni predstavnici za provedbu Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije, sekretar Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Adnan Hadžikapetanović i generalni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Republike Srbije Veljko Odalović.

Na sastanku je potpisan Provedbeni protokol o realizaciji obaveza iz Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije, kojim je regulisan ukupan iznos od 555.300,00 USD i način naplate obaveza nastalih po osnovu korištenja objekta ambasade bivše SFRJ u Ankari, kojeg je upotrebljavala Srbija u periodu od 1. januara 2012. godine do 31. decembra 2016. godine.

Potpisivanje Provedbenog protokola rezultat je kontinuiranih pregovora i saradnje ovlaštenih predstavnika za provedbu Aneksa B i ministarstava vanjskih poslova dviju država, koji su vođeni u skladu sa principom dogovornog rješavanja, a u cilju unapređenja bilateralne saradnje i nastavka procesa provedbe Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ.

Potpisivanjem Protokola za Bosnu i Hercegovinu je riješeno vrlo značajno pitanje naplate dugovanja, navodi Klix.ba, što je i u skladu sa Rezolucijom sa 14. sastanka Zajedničkog komiteta za raspodjelu diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ, prema kojoj države sukcesori imaju obavezu plaćanja zakupa počev od 1. januara 2012. godine, ukoliko koriste imovinu koja je pripala drugoj državi.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG