Dostupni linkovi

Tusk: EU lideri se nijesu saglasili sa Trumpom po više pitanja


Donald Tusk, Brisel, 25. maj 2017.
Donald Tusk, Brisel, 25. maj 2017.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk izjavio je da američki predsjednik Donlad Trump i visoki zvaničnici EU nijesu uspjeli da nađu zajednički jezik oko više pitanja na sastanku u Briselu u četvrtak.

Među problemima je naveo klimatske promjene i trgovinu, dok su oko borbe protiv terorizma saglasni.

"Siguran sam da ne moram da vam objašnjavm zašto, ali neka pitanja ostaju otvorena, poput klimatskih promjena i trgovine" rekao je Tusk novinarima u Briselu.

Trump se na svojoj prvoj inostranoj turneji od kada je preuzeo Bijelu kuću u Briselu susreo sa Tuskom, predsjednikom Evropske komisije, Jean Claude Junckerom, šeficom diplomatije EU Federicom Mogherini i predsjednikom Evropskog parlamenta, Antoniom Tajaniem.

Susretu u Brislu upriličen je tri dana nakon terorističkog napada u Mančesteru u kojem su ubijene 22 osobe, među njima i djeca, a povrijeđeo oko 60 osoba, među njima takođe djeca.

Rezulat dosadašnjih sastanka Trumpa sa NATO liderima je dogovor o angažovanju Alijanse u borbi protiv "Islamske države".

Evropski lideri žele da čuju od Trumpa kako namjerava da sarađuje sa Evropom nakon predsjedničke kampanje u kojoj je bio glasan zagovornik Brexita.

"Moja glavna poruka predsjedniku Trumpu je da ono što predstavlja našu saradnju i prijateljstvo ima najdublje značenje za funadamentalne zapadne vrijednosti kao što su sloboda, ljudska prava i postovanje ljudskog digniteta" rekao je Tusk nakon sastanka sa Trumpom.

XS
SM
MD
LG