Dostupni linkovi

Duterte dolazi kod Putina


Ruski predsjednik Vladmir Putin i filipinski Rodrigo Duterte prilikom susreta na summitu zemlja APEC-a u novembru 2016. u Limi

Predsjednik Filipina, Rodrigo Duterte putuje u Rusiju u ponedjeljak da se susretne sa predsjednikom Vladmirom Putinom u cilju jačanja veza između dvije zemlje, kao dio sve očiglednijih napora da politički kurs udalji od SAD, dugogodišnjeg glavnog saveznika Manile.

Savjetnik u ministarstvu vanjskih poslova Filipina, Maria Cleofe Natividad je navela da će glavni događaj ovog putovanja biti susret sa Putinom predviđan za 25. maj, kojeg je nazvao "omiljenim herojem". Rekao je i da on i Putin dijele strast prema oružju i lovu.

Petodnevna posjeta će cementirati dramatično popravljene odnose između dvije zemlje od kada je Duterte došao na vlast i istovremno započeo udaljvanje od SAD, decenijski dugog bliskog saveznika, koje je optužio za hikpokriziju i malteritranje.

"Vjerujemo da će ovo označiti novo poglavlje u odnosima Rusije i Filipina" rekla je Natividad novinarima u Manili.

"Smatramo ovu posjetu znakom snažne poruke posvećenosti Filipina traženju novih partnerstava i jačanju odnosa sa netradicionanim partnerima kao što je Rusija" navela je ova filipinska zvaničnica.

Natividad je rekla da je posjeta dio Duterteovog obećanja da realizuju nezavisnu vanjsku politiku jačajući veze sa Rusijom i Kinom, dva najveća rivala SAD:

Ipak do sada Duterte nije otišao dalje od verbalnih prijetnji da će otkazati sporazume sa SAD, među kojima je i taj da je američkoj vojsci omogućeno da imaju vojne baze i snage na Filipinima.

Putin je poziv za posjetu Duterteu uručio tokom summita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC), održanog u Peruu prošlog novembra.

XS
SM
MD
LG