Dostupni linkovi

Ambasador SAD u Srbiji: SAD protiv prekrajanja granica na Balkanu


Kyle Randolph Scott, američki ambasador u Srbiji
Kyle Randolph Scott, američki ambasador u Srbiji

Postojeće granice na Balkanu treba da ostanu, “Velika Albanija”, “Velika Srbija” i slični projekti su opasnost za region, rekao je ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kajl Skat, na predavanju koje je održao u četvrtak u Beogradu.

“Mi nismo za promjenu granica, jer svaki put kad neko počne taj projekat, neko će morati da izgubi. Mislim da je pametnije da se smiri retorika na svim stranama”, rekao je Skat i dodao da realno ne vidi mogućnost ni za projekat “Velike Albanije” niti projekat “Velike Srbije”.

Ambasador Skat je održao predavanje “Srbija i Sjedinjene Američke Države – saradnja i perspektive” na Fakultetu za međunarodnu politiku i bezbijednost u Beogradu.

U razgovoru sa studentima govorio je o partnerstvu Srbije i Sjedinjenih Država, ulozi zvaničnog Beograda u regionu, kao i o vojnoj neutralnosti Srbije.

Interesi SAD na Balkanu su isti – mi hoćemo region koji ide i dalje ka ekonomskoj i pravosudnoj tranziciji, u kojem susjedne države njeguje međusobno povjerenje, rekao je Skat.

Kajl Skat smatra da je Srbija simbol stabilnosti u regionu.

“Za Stejt department je devedesetih Milošević bio najveći problem, a ja danas kažem da je Srbija najveće sidro stabilnosti u ovom regionu”, rekao je Skat na 30-minutnom predavanju koje je održao pred studentima Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbijednost.

XS
SM
MD
LG