Dostupni linkovi

Cormack zabrinuta zbog političkog utjecaja na pravosuđe u BiH


Američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack
Američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack izrazila je veliku zabrinutost u vezi s korupcijom i političkim utjecajem, pa čak i na pripadnike pravosudnog sistema u BiH, o čemu je također govorio predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) Milan Tegeltija na današnjem sastanku s američkom ambasadoricom.

Kako je Cormack istaknula, vlada SAD-a i Ambasada u BiH već 20 godina i duže pomažu pravosuđe u BiH jer smatraju da je ono od ključne važnosti za uspjeh BiH.

"Nastavit ćemo pružati podršku BiH, ali i izražavati zabrinutost kada razlozi za to postoje" dodala je.

Komentirajući sporo procesuiranje slučajeva korupcije u BiH, kazala je da razumije da se pravosuđe suočava s brojnim izazovima, ali ukazala je pažnju na to da je ovakve slučajeve potrebno dovesti dokraja, ukoliko se želi vratiti povjerenje građana.

Predsjednik VSTV-a BiH Tegeltija naveo je teme o kojima je danas razgovarao s ambasadoricom Cormack, ističući prije svega, potrebu jačanja borbe protiv korupcije u BiH.

Dodao je da smatra da VSTV i Ambasada SAD-a na identičan način vide potrebe jačanja pravosuđa u BiH kao jednog od triju stubova vlasti u BiH.

XS
SM
MD
LG