Dostupni linkovi

FIFA ima još nekoliko stotina otvorenih slučajeva korupcije


Sjedište FIFA u Cirihu
Sjedište FIFA u Cirihu

Etički odbor Međunarodne nogometne federacije (FIFA) još ima "nekoliko stotina" otvorenih slučajeva koruptivnih radnji, izjavio je u srijedu FIFA-in donedavni glavni tužitelj Cornel Borbely.

Švicarca Borbelyja i njemačkog suca Hans-Joachima Eckerta glavni odbor FIFA-e, kojim predsjeda Gianni Infantino, u utorak nije nominirao za reizbor na njihove dosadašnje dužnosti, iako su obojica bili spremni ostati na čelu Etičkog odbora, prenosi Hina.

Borbely je na konferenciji za novinare u Manami izjavio kako je njegova smjena bila "nepotrebna, a samim time i s političke naravi".

Borbely i Eckert su istražili i procesuirali više od 60 čelnika tijekom njihovog mandata, a među kažnjenima su najistaknutija imena bili bivši predsjednik FIFA-e Joseph Blatter i bivši čelnik Europske nogometne federacije (UEFA) Michel Platini.

Etički je odbor razmatrao i umiješanost sadašnjeg predsjednika FIFA-e Giannija Infantina u nečasne radnje, ali za njegovu eventualnu krivnju nisu pronađeni nikakvi dokazi.

Istrage o koruptivnim radnjama još traju u Sjedinjenim Američkim Državama i Švicarskoj, a Borbely tvrdi kako se radi o više stotina slučajeva.

Prema njegovim riječima, novo vodstvo Etičkog odbora nije upoznato sa dosadašnji aktivnostima, što će zaustaviti i unazadati proces reformi unutar FIFA-e.

Grčki sudac Vassilios Skouris i kolumbijska odvjetnica Maria Claudia Rojas predloženi su kao nasljednici Borbelyja i Eckerta, a u četvrtak bi njihovo imenovanje trebalo biti potvrđeno na Kongresu FIFA-e koji se održava u Bahreinu.

XS
SM
MD
LG