Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pentagon: Vođa IDIL-a ubijen u Avganistanu prošlog meseca


Avganistanske snage bezbednosti u provinciji Nangarhar, ilustrativna fotografija

U napadu vojske na položaje islamističkih militanata prošlog meseca u Avganistanu poginuo je vođa Islamske države Iraka i Levanta (IDIL), saopštio je kasno sinoć Pentagon.

Sumnjalo se da je Abdul Hasib Logari poginuo 27. aprila u napadu na bazu u Nangarharu u istočnom Afganistanu, ali zvaničnici tada to nisu mogli da potvrde.

Logari je bio jedan od visoko rangiranih vođa IDIL-a u Avganistanu koji je poginuo u napadima avganistanskih specijalnih snaga u partnerstvu sa vojskom SAD, saopštio je Pentagon.

Komandant vojske SAD u Avganistanu Džon Nikolson izjavio je da je Logari drugi vođa IDIL-a ubijen u toj zemlji u poslednjih devet meseci. On je izjavio da su militanti "otpočeli varvarsku kampanju smrti, mučenja i nasilja Avganistanaca, posebno onih u južnom Nangaharu".

Logari je rukovodio napadom na vojnu bolnicu u Kabulu, u kojoj je 8. marta nastradalo više od 100 ljudi, navodi Pentagon.

Tada su avganistanske i američke snage otpočele protiv-ofanzivu u provinciji.

"Pozdravljam veliku veštinu i hrabrost koju su prikazali naši avganistanski partneri. Ova borba jača našu rešenost da Avganistan oslobodimo od ovih terorista i donesemo mir i stabilnost ovoj velikoj zemlji. Bilo koji član IDIL-a koji dođe u Avganistan, doživeće istu sudbinu", rekao je Nikolson.

XS
SM
MD
LG