Dostupni linkovi

Hrvatska: Obustavljeno trgovanje dionicama Agrokorovih firmi


Sjedište Agrokora, Zagreb
Sjedište Agrokora, Zagreb

Hrvatska agencija za nadzor finansijskih usluga (HANFA) danas je privremeno obustavila trgovanje dionicama osam Agrokorovih firmi na Zagrebačkoj berzi, pa se do 15. maja neće trgovati dionicama Leda, Belja, PIK-a Vinkovci, Tiska, Vupika, Zvijezde, Žitnjaka i Jamnice, prenosi SRNA.

HANFA je naložila Zagrebačkoj berzi obustavu trgovanja i podsjeća da su Agrokorove firme krajem prošle sedmice objavile da su zaprimile zahtjev vanrednog povjerenika Agrokora o sazivanju vanrednih glavnih skupština na kojima se predlaže donošenje odluke o opozivu revizorskog društva i izboru novog, prenose hrvatski mediji.

U obrazloženju odluke navodi se da je 27. aprila Agrokor objavio da je Grupa u saradnji sa savjetnicima, u preliminarnim provjerama utvrdila da bi moglo biti potencijalnih grešaka u izvještajima Grupe.

"Nesporno je da postoji sumnja u pogledu prikazanog finansijskog položaja i uspješnosti poslovanja firmi, odnosno postoji mogućnost utvrđivanja određenih odstupanja između prikazanog i stvarnog stanja finansijskog položaja i uspješnosti poslovanja firmi", navodi HANFA.

Dionicama osam firmi iz sastava Agrokora ne trguje se od 27. aprila, kada je trgovinu obustavila Zagrebačka berza, a nakon što su te firme saopštile da do kraja aprila neće objaviti revidirani finansijski izvještaj za 2016. godinu, odnosno da trebaju sazvati skupštine na kojima bi donijele odluke o opozivu revizorskog društva i imenovanju revizora za 2016. godinu.

XS
SM
MD
LG