Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Janković: Srbija i dalje nije društvo slobodne reči


Miloš Janković

Slobodni, nezavisni i objektivni mediji neizostavana su i nezamenjiva osnova društva koje pretenduje da bude demokratsko i teži ostvarenju ljudskih i građanskih prava, saopštio je danas vršilac zaštitnika građana u Srbiji Miloš Janković, povodom Svetskog dana slobode medija.

On ističe da uprkos proklamovanoj i zakonima i medjunarodnim aktima garantovanoj slobodi medija, Srbija i dalje nije društvo slobodne reči.

Zaštitnik gradjana, kako navodi, uvidja to i na svom primeru, budući da je veliki broj medija ne samo potpuno zatvoren za tu instituciju, već je kontinuirano dezavuiše čestim napadima i etiketiranjem, zloupotrebljavajući tako dobijene nacionalne frekvencije. Također, vlasnici pojedinih medija, ignorišući Ustavom utvrdjenu ulogu Zaštinika građana, neposrednu ga napadaju s jasnim ciljem dikreditacije.

Pritisci na medije su, upozorava zaštitnik građana, očigledni i vidljivi na različite načine, uključujući i direktne napade na novinare.

U saopštenju se podseća da je tokom prošle godine Nezavisno udruženje novinara Srbije zabeležilo je 69 napada na novinare, a samo u prva četiri meseca ove godine već skoro 30, medju kojima dva fizička napada i osam verbalnih pretnji.

"Loš ekonomski položaj novinara, prepoznatljiv po niskim i neredovnim primanjima, nepovoljnim i lošim ugovorima, 'radu na crno' i siromašnoj ponudi posla, uz finansijsku i političku zavisnost samih medija, doveli su toga da cenzura i autocenzura postanu glavni urednici srpskih medija, dok je visoka profesionalna etika preseljena na nivo pojedinačnih slučajeva", piše u saopštenju koje prenosi agencija Beta.

XS
SM
MD
LG