Dostupni linkovi

Vanredna vijest

HRW: Desetine civila ubijene u Centralnoafričkoj Republici


Centralnoafričkom Republikom vlada nasilje još od 2013. godine

Oružane grupe u Centralnoafričkoj Republici ubile su najmanje 45 civila u osvetničkim napadima tokom posljednja tri mjeseca, objavio je danas Human Rights Watch (HRW).

Nasilje je se desilo tokom sukoba naoružanih grupa u centralnoj proviniciji Ouaka, koja je na granici uglavnom muslimanskog sjevera i većinski kršćanskog juga zemlje.

"Dok se frakcije bore za vlast u Centralnoafričkoj Republici, civili na svim stranama izloženi su njihovim smrtonosnim napadima", rekao je istraživač za Afriku u Human Rights Watchu Lewis Mudge.

Centralnoafričkom Republikom vlada nasilje još od 2013. godine, kada je uglavnom muslimanska pobunjenička koalicija Seleka protjerala predsjednika Francoisa Bozizea i nastavila pljačkati i ubijati, podstičući kršćane da formiraju milicije za samoodbranu.

Seleka i ostale grupe od tada su se raspršile, što je potaknulo dalje nasilje, čak i nakon što su održani demokratski izbore koje je osvojio predsjednik Faustin-Archange Touadera, koji je prisegnuo u martu 2016. godine.

Jedan svjedok nedavnih napada, identifikovan samo kao Clement, izjavio je kako su boraci iz Fulani saveua za mir u centralnoj Africi (UP) ubili četvoro njegove mrtve djece, uključujući sedmomjesečnu bebu tokom napada u martu.

Takođe postoje izvještaji o ubistvima koja provodi rivalski Popularni front za renesansu centralne Afrike (FPC), objavio je HRW.

HRW zasniva svoj izjveštaj na razgovorima stanovnika grada Barbaric koje je prevoe u aprilu, te navodi daje ukupani broj mrtvih vjerovatno veći jer deseci ljudi su i dalje nestali.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG