Dostupni linkovi

Netanjahu Abasu: Ako želite mir ne plaćajte teroriste


Mahmud Abas i Benjamin Netanjahu
Mahmud Abas i Benjamin Netanjahu

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu apelovao je danas na palestinskog predsednika Mahmuda Abasa da "prestane da finansira terorizam".

Govoreći okupljenima povodom Dana sećanja na žrtve terorizma, Netanjahu se indirektno obratio Abasu, pomenuvši Abasov predstojeći sastanak s predsednikom SAD Donaldom Trampom na kome će se razgovarati o obnovi mirovnih pregovora između Izraela i Palestinaca.

"Kako možete govoriti o miru i finansirati terorizam? Otkažite plaćanje ubicama, poništite zakon koji zahteva isplate ubicama. Finansirajte mir, ne ubistvo", rekao je Netanjahu, aludirajući na novac koji Palestinska uprava daje porodicama palestinskih bezbednosnih zatvorenika i onih koji su ubijeni u napadima na Izraelce.

Na ceremoniji na nacionalnom groblju na Brdu Hercl u Jerusalimu Netanjahu je rekao da su palestinske ubice "hranjene huškanjem protiv našeg naroda s majčinim mlekom" i da se smatraju herojima u njihovom društvu zbog gnusnih napada na Izraelce. On je optužio Abasovu Palestinsku upravu da kompenzira napadače sa oko 300 miliona dolara godišnje, preneo je AP.

Takozvani palestinski "mučenički" fond isplaćuje mesečno oko 35.000 porodica Palestinaca, ne samo ubijenih, već i ranjenih u sukobu s Izraelom i kaže da je to pomoć za žrtve izraelske okupacije.

Izrael već dugo upozorava da se time veliča terorizam i podstiče ubistvo, navodi američka agencija. Ahmad Maždalani, Abasov pomoćnik, izjavio je da su Palestinci u ratu i da svaka strana ima obaveze prema sopstvenom narodu, kao i da su "plate zatvorenika i mučenika dogovorene odavno s Izraelom".

"Netanjahu koristi tu kartu sada u pokušaju da pokvari Abasov odnos sa predsednikom Trampom", rekao je Maždalani.

Izraelski premijer je odao poštu ubijenim pripadnicima snaga bezbednosti Izraela, uključujući svog brata Jonatana Netanjahua, a obratio se i ožalošćenim porodicama.

Od 1860. godine kada je prvi jevrejski kvart osnovan van zidina jerusalimskog starog grada, 23.544 muškaraca i žena poginulo je služeći u snagama bezbednosti Izraela i jevrejske zajednice pre stvaranja države, prema zvaničnim podacima.

XS
SM
MD
LG