Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zaev: Sobranje će obavestiti Ivanova o parlamentarnoj većini


Zoran Zaev i Hojt Brajan Ji

Lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev rekao je da je danas na sastanku sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Hojtom Brajanom Jiom izražena podrška demokratskim procesima čiji će rezultat biti izbor nove vlade u Makedoniji.

"Novi predsednik Sobranja izabran je zakonski i legitimno, u skladu sa poslovnikom, zakonima i Ustavom. Nastavljamo procese mudro i u narednom periodu pristupićemo formiranju nove reformske vlade", rekao je Zaev posle sastanka.

On je najavio da će predsednik Makedonije Đorđe Ivanov dobiti obaveštenje od novog predsednika Sobranja o tome da postoji demokratski formirana parlamentarna većina i zatražiti od njega da postupi prema ustavnim obavezama i dodeli mandat za formiranje vlade.

"Isto tako postoji program nove reformske vlade koji garantuje unitarnost države, poštovanje Ustava, evroatlantsku perspektivu Makedonije, što će još jednom biti predočeno iako je poznato celoj domaćoj i međunarodnoj javnosti", rekao je Zaev.

On je dodao da se time iscrpljuje "nerazumni zahtev Ivanova", koji time uslovljava davanje mandata.

Zaev je rekao da je buduća vlada spremna da sarađuje sa budućom opozicijom u interesu reformskih procesa, ali da je u ovom trenutku najvažnije da VMRO-DPMNE prihvati da je opozicija i prekine tenzije.

Zaev i Hojt Ji osudili su nasilje u parlamentu kada su povređeni poslanici, novinari i zaposleni u Sobranju.

Makedonski predsednik Đorđe Ivanov, koji se je takođe danas sastao sa Hojt Jiom zatražio je od SAD, kao strateškog partnera Makedonije, da pomognu u otklanjanju prepreka i omogućavanju parlamentarnoj većini da dobije mandat.

Ivanov je zatražio od Zaeva da ispuni ono što je rekao da će "zajedno sa koalicionim partnerima doći i obezbediti garancije za jačanje jedinstvenosti države i da će sve biti u skladu sa Ustavom Makedonije".

XS
SM
MD
LG