Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kitarović: Bljesak najavio Oluju - krunu svih operacija


Kolinda Grabar Kitarović

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Andrej Plenković učestvovali su danas u Okučanima na obeležavanju 22. godišnjice vojno-policijske akcije "Bljesak" i ocenili da je reč o akciji koja je označila prekretnicu u ratu 90-tih.

"Ta je operacija bila izuzetno bitna, jer je najavila krunu svih operacija, a to je 'Oluja' koja je oslobodila veliki deo teritorije i stvorila pretpostavke za mirnu reintegraciju", rekla je predsednica u Okučanima, prenela je Beta.

Ona je naglasila da je tom akcijom ponovo uspostavljena saobraćajna komunikaciju između istočne i zapadne Slavnije.

Premijer Andrej Plenković izjavio je novinarima posle obeležavanja "Bljeska" da je "tim velikim događajem pre 22 godine napravljena prekretnica, koja je nastavljena jednako brzo i učinkovito u operaciji Oluja".

"Žrtva hrvatskih branitelja u temeljima je moderne, slobodne, demokratske Hrvatske", naglasio je premijer.

U predsednicu i premijera, u obeleževanju "Bljeska" učestvovali su brojni ministri. Zbog krize vlasti koja potresa Hrvatsku u Okučanima nije bio predsednik Sabora Božo Petrov iz Mosta.

"Heroji Bljeska, branitelji, zaslužuju potpuno poštovanje i priznanje, a ne da ih se koristi za skupljanje političkih poena. Upravo zbog poštovanja prema toj žrtvi nisam otišao u Okučane, jer sam svestan kako bi glavna tema bili ja i Andrej Plenković, naš susret i druge teme koje danas tamo nisu poželjne ni bitne", izjavio je Petrov, preneo je u saopštenju Most.

Tokom dvodnevne akcije Bljesak, koja je počela 1. maja 1995. godine oko pet sati ujutro artiljerijskim napadom na Pakrac, hrvatska vojska je posle četiri godine preuzela kontrolu nad zapadnom Slavonijom, do tada u sastavu samoproklamovane Republike Srpske Krajine.

U akciji su poginula 42 pripadnika hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena.

Prema izveštaju Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava u akciji Bljesak ubijena su 83 srpska civila. Od tog broja, njih 30 ubijeno je u napadima na izbegličke kolone, a 53 osobe su ubijene u svojim kućama.

Hrvatske nevladine organizacije koje se bave ratnim zločinima upozorile su u više navrata da još nisu rasvetljeni i procesuirani svi zločini, uključujuchi ubistvo 22 civila u selu Medari kod Nove Gradiške, među kojima je bilo troje dece i 11 žena.

Srpski izvori navode da je tom prilikom ubijeno 283 Srba, od kojih 55 žena i 11 dece, te proterano oko 15.000 Srba.

Akcija "Bljesak" prethodila je operaciji "Oluja" koja je usledila tri meseca kasnije.

XS
SM
MD
LG