Dostupni linkovi

Ivanov pozvao SAD da pomognu u rešenju krize


Hojt Brajan Ji i Đorđe Ivanov
Hojt Brajan Ji i Đorđe Ivanov

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov pozvao je SAD da pomognu u otklanjanju prepreka i omoguće da parlamentarna većina dobije mandat da formira vladu.

“Presedanima koji se primenjuju tako što ilegalno postaje legalno, podrivaju se osnovni demokratski principi”, navodi se u saopštenju iz kancelarije Ivanova posle sastanka sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove Hojtom Brajanom Jiom.

Ivanov je zatražio od Socijaldemokratskog saveza Makedonije da ispuni obećanje da će “zajedno sa koalicionim partnerima pružiti garancije za jačanje jedinstva države te da će sve biti učinjeno u skladu sa Ustavom Makedonije”.

Ivanov je istakao da “platforma iz Tirane” ne može biti osnova za formiranje vlasti u Makedoniji, navodi se u saopštenju. On je osudio političko i fizičko nasilje i pozvao građane na uzdržanost i strpljenje, jer odluke treba donositi na razuman način i uz dijalog.

Američki diplomata razgovarao je i sa novim predsednikom Sobranja Talatom Džaferijem.

Pomoćnik američkog državnog sekretara danas će se u Skoplju sastati i sa liderima SDSM-a Zoranom Zaevim i VMRO-DPMNE Nikolom Gruevskim, kao i sa predstavnicima građanskog sektora.

U Sobranju je u četvrtak, 27. aprila, izbio incident kada su učesnici protesta "Za zajedničku Makedoniju" upali u parlament nezadovoljni što je skupštinska većina, koju čine SDSM i stranke iz albanskog političkog bloka, izabrala za predsednika Sobranja izabrala Talata Džaferija.

U masovnoj tuči povređeno je 109 osoba, među kojima su lideri SDSM-a Zoran Zaev i Alijanse za Albance Zijadin Sela.

XS
SM
MD
LG