Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Širom SAD skupovi podrške imigrantima


Protesti u Čikagu nakon prvog pokušaja zabrane ulaska migranata iz sedam većinski muslimanskih zemalja, ilustrativna fotografija

Imigranti i sindikalne grupe marširaće danas širom SAD na Međunarodni dan rada, 1. maj, u znaku protesta zbog nastojanja američkog predsednika Donalda Trampa da poveća broj deportacija.

Očekuje se da će skupovima u gradovima kao što su Njujork, Čikago, Sijetl i Los Andjeles prisustvovati više desetina hiljada imigranata i ljudi koji ih podržavaju, a demonstracije su najavljene i u manjim američkim gradovima.

Aktivisti u mnogim mestima pozivaju ljude da propuste radni dan na poslu, školske časove i kupovinu kako bi ukazali na značaj imigranata i njihovog rada u američkim zajednicama.

Dok pripadnici sindikata tradicionalno marširaju 1. maja za radnička prava u zemljama širom sveta, taj datum postao je i povod okupljanja za imigrante u SAD posle velikih demonstracija 2006. kada su predložena promena zakona o imigraciji.

Kako se približavao obeležavanju prvih 100 dana u kabinetu, prošle subote, Tramp je sve agresivnije sprovodio svoje odluke o promeni imigracionih pravila, uključujući zabranu ulaska u SAD građanima iz šest većinski muslimanskih država, kao i izgradnju zida duž granice s Meksikom.

XS
SM
MD
LG