Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Merkel u Saudijskoj Arabiji o ženskim pravima


Nemačka kancelarka Angela Merkel sa kraljem Salmanom

Nemačka kancelarka Angela Merkel razgovarala je u Saudijskoj Arabiji sa kraljem Salmanom i njegovim naslednicima o ženskim pravima, ratu u Jemenu i drugim osetljivim pitanjima.

Merkelova boravi u prvoj poseti Saudijskoj Arabiji u poslednjih sedam godina, a posle sastanaka u gradu Džeda, na obali Crvenog mora, rekla je novinarima da je na sastancima sa saudijskim liderima izrazila zabrinutost za ljudska prava, uključujući prava žena.

Ona je navela da je razgovarano i o ratu u Jemenu, pošto Saudijska Arabija više od dve godine bombarduje jemenske pobunjenike čiji je saveznik saudijski regionalni šiitski rival - Iran.

"Ne verujemo da tamo može biti vojnog rešenja za sukob", rekla je Merkelova.

Nemačka kancelarka je posle sastanka sa saudijskim kraljem razgovarala i sa saudijski princem Mohamedom bin Najefom, koji nadgleda ekonomiju i odbranu, izmedju ostalog o smrtnoj kazni. Merkelova je takodje rekla da je od njene prethodne posete Saudijskoj Arabiji 2010. došlo do "značajnih promena kada je u pitanju uloga žena" u toj zemlji, ali da se i dalje suočavaju sa mnogim ograničenjima.

"Imam utisak da je ova zemlja u fazi promene i da je sad mnogo toga u većoj meri moguće sada nego pre nekoliko godina, ali i dalje je daleko od nečega što bismo mi razumeli kao jednakost", rekla je ona.

Nemačku kancelarku su po dolasku u zapadni saudijski grad Džedu juče dočekali kralj Salman i drugi visoki zvaničnici. Kao i mnoge druge zapadne zvaničnice koje su posetile kraljevinu, Merkelova nije pokrila kosu pri dolasku u tu konzervativnu muslimansku zemlju. Posle Saudijske Arabije, nemačka kancelarka će posetiti i Ujedinjene Arapske Emirate.

XS
SM
MD
LG