Dostupni linkovi

Održani protesti u Srbiji za Međunarodni praznik rada


Radnici na Prvomajskom protestu u Beogradu
Radnici na Prvomajskom protestu u Beogradu

Međunarodni praznik rada, Prvi maj, obeležava se danas širom sveta u znak sećanja na dan kada je 1886. godine oko 40.000 radnika u Čikagu, tražeći bolje uslove života, stupilo u štrajk i obustavilo rad.

Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i Ujedinjeni granski sindikati "Nezavisnost" organizovali su u Beogradu protest na kome su tražili veće plate i dostojanstven rad u Srbiji.

Protest je počeo na Trgu Nikole Pašića u podne, a posle toga su se okupljeni uputili do Vlade Srbije, gde su izneli svoje zahteve. Reprezentativni sindikati traže veće plate, potpisivanje kolektivnih ugovora, povećanje minimalnih zarada i izmenu zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Učesnici su duvali u pištaljke i nosili transparente - "1. Maj nije 1. April, ne šalite se sa radniima za veće zarade", "Vratimo dostojanstvo radu", "Ništa o nama, bez nas", kao i manje "Da li se ovako radi u Evropi", "Vratite nam našu fabriku", "Dajte nam zarade", "Podržimo našu decu, izađimo na ulice", "Vreme je da napustite fabrike".

Protestu sindikata pridružili su se i naučnici koji su sat ranije održali "Marš za nauku".

Prethodno su učesnici protesta pod nazivom „Protiv diktature“ ispred Skupštine Srbije organizovali svojevrsni protestni prvomajski uranak kojim žele da izraze svoje nezadovoljstvo.

"Roštiljanje" povodom Prvog maja u Beogradu
"Roštiljanje" povodom Prvog maja u Beogradu

„Svima su nam zavukli ruku u u džep toliko duboko da mi ni za Prvi maj nemamo sredstava da maakr eto taj uranak napravimo kako treba. Te smo ovde danas doneli roštilje, ražnjeve, kotliće na kojima smo od kartona prikazali pljeskavice, čevapčiće, prase i gajbe piva i sve ostalo što je uobičajeni folklor za Prvi maj. Te na taj način pokazujemo šta nam tačno ova vlast oduzima svojim načinom vladanja“, rekao nam je Edi, jedan od prisutnih na protestu.

U Srbiji ima oko 1,9 miliona zaposlenih, a oko 694.000 ljudi je na evidenciji nezaposlenih.

XS
SM
MD
LG