Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tužilaštvo Makedonije naredilo privođenje osumnjičenih za nasilje u Sobranju


Upad u Sobranje (28. april 2017)

Državno tužilaštvo Makedonije izdalo je naredbu za privođenje 15 osoba koje su osumnjičene da su učestvovale u nasilju nad poslanicima parlamentarne većine u Sobranju Makedonije, prenosi Beta.

Kako je objavila Televizija Telma nalog je izdat u subotu uveče, a policija je potvrdila da je započela akciju pronalaženja osumnjičenih.

Prethodno je Ministarstvo unutrašnjih poslova od državnog tužilaštva zatražilo da hitno pozove na saslušanje četvoricu vođa protesta nazvanih "Za zajedničku Makedoniju", režisera Borisa Damovskog, tviteraša Bogdana Ilievskog, koji je poznat pod nadimkom Betmen Velit, direktora Makedonske opere Igora Durlovskog i glumca Vladu Jovanovskog.

U nasilju u četvrtak, kada su učesnici protesta "Za zajedničku Makedoniju", pristalice VMRO DPMNE, upale u makedonsku skupštinu, nezadovoljne što je skupštinska većina uz ometanje poslanika VMRO DPMNE samoinicijativno izabrala Talata Džaferija za predsednika Sobranja, povređeno je 109 osoba, među kojima i visoki funkcioneri stranaka parlamentarne većine.

U napadima na pripadnike parlamentarne većine koju čine SDSM i albanske stranke DUI, Besa i Alijansa za Albance, učestvovale su i maskirane osobe, a korišćeni su i metalni i drugi čvrsti predmeti, kao što su stativi televizijskih ekipa.

Prema navodima poslanika i novinara, neke od maskiranih osoba su bile naoružane, a SDSM i neki mediji tvrde da je među njima bilo pripadnika policije.

XS
SM
MD
LG