Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vlada Kosova sledeće sedmice šalje Skupštini sporazum o demarkaciji


Kosovski parlament

Vlada Kosova će sledeće nedelje poslati Skupštini na ratifikaciju sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom, potvrdio je za RSE portparol vlade, Faton Abdulahu.

On je dodao da su premijer i vlada obavili sve dužnosti a kako bi se ovo pitanje našlo pred Skupštinom.

Zbog demarkacije, pitanju kojem se oštro protivi opozicija i jedan deo poslanika vladajućih partija, premijer Isa Mustafa je ove nedelje boravio u Briselu u nadi da demarkaciju, kao poslednji uslov za viznu liberalizaciju, odloži na dve godine. To međutim Brisel nije prihvatio, te je evropski komesar za unutrašnja pitanja i migraciju Dimitris Avramopoulos pozvao Vladu Kosova i sve političke partije u zemlji da što pre proslede Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom Skupštini na usvajanje.

Svoj stav oko demarkacije ponovio je u četvrtak uveče u Prištini jedan od lidera opozicije, Ramuš Haradinaj, a nakon njegovog povratka iz Francuske, gde je boravio skoro četiri meseca.

„Iskreno vam kažemo, mi ne dajemo niti možete da uzimate od Albanaca. Kada kažem da je granica u Čakoru, da je u Kuli, znate li onda koliko malo tražim. Znate li koliko je Crna Gora oduzela Albancima u zadnjih 100 godina? Kosovo više nema zemlju da poklanja“, kazao je Haradinaj okupljenima u Prištini.

Opozicija tvrdi da je Kosovo sporazumom o demarkaciji izgubilo 8,000 hektara.

XS
SM
MD
LG