Dostupni linkovi

Most oštro napao premijera Hrvatske tvrdeći da 'štiti Todorića'


Hrvatski sabor, Zagreb
Hrvatski sabor, Zagreb

Poslanik Mosta u Saboru Hrvatske Nikola Grmoja oštro je danas kritikovao premijera Andreja Plenkovića koga je optužio da štiti "gazdu" - kako se u javnosti naziva vlasnik posrnulog hrvatskog koncerna Agrokor, Ivica Todorić, prenosi Beta.

"Premijer Plenković je prije nekoliko dana bio upoznat s informacijama do kojih smo došli i zbog kojih smo tražili smjenu ministra finansija Zdravka Marića. Došao je iz Agrokora na mjesto ministra finansija, i poreski nadzor za godinu i po nije ušao u taj koncern vrijedan 50 milijardi kuna, a zbog tri kune viška u blagajni se terorišu ugostitelji", rekao je Grmoja u govoru u Saboru.

On je precizirao da, po informacijama Mosta, poreska kontrola u Agrokor nije ušla još od 2007. godine.

Zbog svega toga, rekao je Grmoja, Most - manji koalicioni partner Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), nije mogao da podrži Marića čiji je opoziv zbog uloge u Agrokoru tražila opoziciona Socijaldemokratska partija (SDP).

"O kakvim institucijama pričamo? O kakvoj državi pričamo? Je li to Hrvatska za kakvu su se branitelji borili? Hrvatsku, koja je 'gazdin' feud?", upitao je Grmoja i podsjetio na Marićevu izjavu da nije bilo pokazatelja za vanredno stanje u Agrokoru, iako se poslije toga dogodila "najveća finansijska kriza u historiji Hrvatske".

Grmoja je rekao da je premijer trebalo da štiti zakonitost, ali da je on "odlučio da štiti ministra finansija i 'gazdu', a da smijeni ministre koji rade posao". Prema njegovim riječima, trojica smijenjenih ministara iz Mosta napustit će svoje pozicije tek kada u Saboru bude 76 glasova poslanika za njihovu smjenu.

"Nećemo dopusti da premijer ugrožava stabilnost Hrvatske", rekao je Grmoja koji je jedan od najuticajnijih Mostovaca.

Hrvatsku potresa politička kriza pošto je premijer i lider HDZ Andrej Plenković u četvrtak iznenada smijenio trojicu ministara iz Mosta, manjeg koalicionog partnera u vlasti, jer nisu podržali ministra finansija Zdravka Marića, čiji je opoziv tražila opoziciona Socijaldemokratska partija.

Predsjednik Sabora Božo Petrov iz Mosta najavio je danas da će se o Marićevom opozivu raspravljati u srijedu, 3. maja. Glasanje o Mariću bit će prvi test za premijera da pokaže da li je uspio da dogovori novu parlamentarnu većinu.

XS
SM
MD
LG