Dostupni linkovi

Putin i Abe za smirivanje tenzija na Korejskom poluotoku


 Vladimir Putin i Shinzo Abe u Moskvi
Vladimir Putin i Shinzo Abe u Moskvi

Ruski predsjednik Vladimir Putin i japanski premijer Shinzo Abe izjavili su da će blisko surađivati u pokušaju da se spuste tenzije između Sjeverne Koreje i drugih država zbog balističkog raketnog programa Pjongjanga.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Moskvi dvojica lidera su istaknuli da bi rado vidjeli nastavak međunarodnih pregovora šest sila o mirnom rješenju nuklearnog spora na korejskom polutoku.

Putin je rekao novinarima da je “po njegovu mišljenju kao i mišljenju japanskog premijera, situacija na Korejskom polutoku sve lošija.”

“Pozivamo sve na smirivanje huškačke retorike i povratku mirnom i konstruktivnom dijalogu” rekao je Putin.

Abe je apelirao na Pjingjang da izbjegne bilo kakvu akciju koju bi druge zemlje mogle smatrati provokacijom.

Tenzije na poluotoku su porasle nakon izmjene oštrih riječi Kim Jong Una i američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog upotrebe nuklearnih balističkih raketa, zbog čega je Sjeverna Koreja pod sankcijama UN-a.

SAD su u regiju poslale udarnu mornaričku grupu kojoj su se pridružili japanski i južnokorejski ratni brodovi, a koje Pjongjang prijeti da će potopiti.

Ipak, Putin i Abe nisu uspjeli prevladati desetljećima star spor oko grupe otoka sjevereo od Japana koje Tokio naziva Sjevernim teritorijama, a Moskva Kurilskim otocima.

XS
SM
MD
LG